Monday, February 16, 2009

bai'ah~perjanjian

berkesempatan melawat jamarat atau tempat melontar yang sedang dimajukan oleh jurutera Malaysia amat bermakna bagi saya.apa tidaknya, rupa-rupanya keerja mengorek dan merobohkan bukit batu di kawasan mina ini telah menemukan kita dengan masjid rahsia yang tercatat sebagai sejarah permulaannya Islam sampai ke Madinah daripada Mekah..Masjid ini diberi nama masjid al-bai'ah bermaksud perjanjian. Di dalam masjid inilah Rasulullah saw berjumpa dengan beberapa kelompok sahabat yang datang dari madinah untuk menyatakan keislaman dan taat setia mereka kepada islam..di masjid ini juga baginda merancang strategi hijrah dari mekah ke madinah setelah diajak berkali-kali oleh sahabat yng datang berbai'ah di situ.mereka sangat kasihan melihat tekanan yang diterima oleh rasulullah saw di mekah, dibaling batu dan najis di taif malah dicerca hina oleh sanak saudara sendiri...justeru mereka menjanjikan tempat yang aman, selesa dan masyarakat yang lebih lembut dan terbuka untuk menerima islam~ Madinah Munawwarah.
tak sangka sama sekali masjid ini selama ini wujud di dalam bukit batu di Mina..sesuai dengan tempat perjumpaan rahsia..mujurlah kerja-kerja pengorekan dibuat berhati-hati kerana takut memusnahkan binaan masjid..dapatlah anak cucu kita melihat dan solat di dalam masjid ini.

No comments:

Holiday Japan 2018..repeat again

Japan has always fascinated me and my husband as well with its beauty, cleanliness and technologies. So, during Thaipusam and Federal day of...