Thursday, October 8, 2009

Pesan Roh Kepada Manusia

Apabila roh keluar dari jasad, ia akan berkata-kata dan seluruh isi alam sama ada di langit atau bumi akan mendengarnya kecuali jin dan manusia. Apabila mayat dimandikan, lalu roh berkata :

"Wahai orang yang memandikan, aku minta kepadamu kerana Allah untuk melepaskan pakaianku dengan perlahan-lahan sebab pada saat ini aku beristirahat daripada seretan malaikat maut".

Selepas itu, mayat pula bersuara sambil merayu :

"Wahai orang yang memandikan, janganlah engkau menuangkan airmu dalam keadaan panas. Begitu juga jangan menuangnya dengan air yang dingin kerana tubuhku terbakar apabila terlepasnya roh dari tubuh".
Apabila dimandikan, roh sekali lagi merayu :

"Demi Allah, wahai orang yang memandikan jangan engkau menggosok aku dengan kuat sebab tubuhku luka-luka dengan keluarnya roh".

Setelah dimandi dan dikafankan, telapak kaki mayat diikat dan ia pun memanggil-manggil dan berpesan lagi supaya jangan diikat terlalu kuat serta mengkafankan kepalanya kerana ingin melihat wajahnya sendiri, anak-anak, isteri atau suami buat kali terakhir kerana tidak dapat melihat lagi sampai Hari Kiamat.

Sebaik keluar dari rumah lalu ia berpesan :

"Demi Allah, wahai jemaahku, aku telah meniggalkan isteriku menjadi Balu. Maka janganlah kamu menyakitinya.Anak-anakku telah menjadi yatim dan janganlah kalian Menyakiti mereka. Sesungguhnya pada hari itu aku telah keluar dari rumahku dan aku tidak akan dapat kembali kepada mereka buat selama-lamanya".

Sesudah mayat diletakkan pada pengusung, sekali lagi diserunya kepada jemaah supaya jangan mempercepatkan mayatnya ke kubur selagi belum mendengar suara anak-anak dan sanak saudara buat kali terakhir.

~bersambung~

Wednesday, October 7, 2009

BerHATIkah kita?

renungan bersama....sedutan dari us.naim.

Kata Imam al-Ghazali:-

" Carilah hatimu ketika membaca al-Quran. Jika kau tidak temui, carilah hatimu ketika mengerjakan solat, jika kau tidak temui, carilah hatimu ketika duduk tafakkur mengingati mati. Jika kau tidak temui juga, berdoalah kepada Allah, pinta hati yang baru"


Kualiti amalan ditentukan oleh kualiti hati. Jika hati kita baik maka amalan atau perbuatan yang dikerjakan itu akan menjadi baik..

Hati yang bertitik hitam itu cucilah dengan zikrullah
Hati yang koyak itu jahitlah dengan benang bacaan Al-Quran
Hati yang keras itu lembutkanlah dengan madah dan tazkirah

Diungkapkan oleh Abdullah bin Mas'ud r.a.: Empat hal yg menyebabkan hati menjadi gelap iaitu;
~Perut yg selalu kenyang
~bergaul dengan orang yg zalim
~melupakan dosa yg telah lalu
~angan angan yg melambung.

Sedangkan empat hal yg menyebabkan hati menjadi bercahaya:
~perut yg lapar agar selalu waspada
~bergaul dengan orang orang soleh
~mengingat perbuatan dosa yg telah lalu
~tidak berangan angan yg melambung

Monday, October 5, 2009

~s.h.a.r.i.n.g is c.a.r.i.n.g~

Score A Programme™ menyediakan peluang untuk anak saya dan anda menjadi cemerlang di dalam pelajaran (di samping enjoy belajar), dan kita ibubapa menjadi gemilang di dalam bisnes (di samping enjoy duit).

Bagus untuk budak-budak ni… daripada main computer & tv game je… dan bagus untuk ibubapa juga… sebab busy macam mana pun kerja, masih boleh pantau prestasi pelajaran anak-anak.
Score A Programme™ juga diwujudkan untuk mengatasi masalah-masalah yang dihadapi oleh ibubapa dan pelajar sendiri seperti:-


Sikap Para Pelajar:-

~Merasa beban dan bosan untuk belajar cara konvensional yang hanya menggunakan buku sebagai medium menuntut ilmu;
~Tiada motivasi untuk menjadi pelajar cemerlang;
~Tiada minat untuk membaca buku dan membuat buku latihan;
~Selalu menghabiskan masa di depan komputer dengan chatting, bermain game dan melawat laman-laman web yang tidak berfaedah; juga
~Hanya lemah dalam beberapa topik sahaja-tak perlu la ke tuition

Masalah Ibu bapa:-

~Tidak dapat menilai pencapaian akademik anak anda;
~Tidak berpuas hati dengan keputusan peperiksaan anak;
~Anak hanya membawa balik kad laporan 2 kali setahun;
~Kurang pasti akan persediaan peperiksaan anak anda;
~Anak anda menghadapi tekanan/ takut peperiksaan justeru hilang minat untuk belajar;
~Membelanjakan wang yang banyak tetapi anak masih gagal memperolehi keputusan diharapkan;
justeru itu..
Score A Programme™ ialah program Webucation (gabungan website dan education) yang pertama di Malaysia.Saya orang Kem. Pelajaran kena kempen lah program2 sebegini- SANGAT BAGUS UNTUK ANAK2 kita!

Cuba check Score A Programme™ kat sini: www.scorea.com

Untuk online demo Score A Programme™,

Masukkan Demo ID: 82828

Score A Programme™ – 24 jam sehari, 365 hari setahun, bila-bila masa, di mana-mana jua !

Hanya dengan 7 minit sehari, anda boleh mengubah prestasi anak anda menjadi jauh lebih cemerlang, gemilang dan berkeyakinan tinggi !



e report card: kita bole check soalan apa yang anak salah dan lemah




Maklumat lanjut kena cal saya..x larat nak taip panjang2 dan orang yang luarbiasa sahaja nakkan kelainan dalam hidup mereka.

Pengalaman saya~ ammar dah makin seronok belajar tru online kerana dia memang suka mengadap game n laptop! so kenalah dengan taste dia!Cal me:~~0388844418(p) atau 03 888902842(r)

The Wedding of Ammar~Eka

16 November 2017 Solat Hajat di Surau Dwiputra diadakan selepas solat maghrib diimamkan oleh suami. Alhamdulillah kehadiran seperti jemput...