Monday, December 13, 2010

mengenang kembali usul 20~as syeikh hassan al banna

USUL 20
Al-Imam Al-Syahid Hassan Al-Banna

1. Islam adalah satu sistem yang menyeluruh yang mengandungi
semua aspek kehidupan. Ia adalah daulah dan negara ataupun kerajaan
dan umat. Ia adalah akhlak dan kekuatan ataupun kasih sayang
dan keadilan. Ia adalah peradaban dan undang-undang ataupun
keilmuan dan hukum-hukum. Ia juga adalah material dan harta benda
ataupun kerja dan kekayaan. Ia adalah jihad dan dakwah ataupun
ketenteraan dan fikrah. Begitu juga ia adalah akidah yang benar
dan ibadat yang sahih, kesemuanya adalah sama pengiktibarannya di
sisi kita.

2. Al-Quran yang mulia dan sunnah yang suci adalah rujukan
kepada setiap muslim dalam mengetahui hukum-hukum Islam. Al-
Quran difahami dengan mengikut kaedah bahasa arab dengan tidak
mengikut sikap memberatkan dan menyempitkan. Kefahaman kepada
sunnah yang suci adalah dengan mengembalikannya kepada rijal-rijal
hadis yang thiqah.

3. Iman yang benar, ibadat yang sahih dan mujahadah
mempunyai cahaya dan kemanisan yang diberikan oleh Allah kepada
hati-hati hamba yang dikehendakiNya. Manakala ilham, lintasan hati,
tilikan dan tenungan adalah bukan dari dalil hukum syariah yang
tidak diberikan iktibar kecuali jika tidak bertembung dengan hukum
dan nas agama

4. Dan setiap tangkal, pelindung, azimat, tilikan, jampi
serapah dan pengakuan mengetahui perkara ghaib adalah termasuk
dalam perkara mungkar yang wajib diperangi kecualilah jika ianya
adalah daripada ayat al-Quran dan tangkal yang sandarannya.

5. Pandangan Imam dan naibnya pada masalah yang tidak ada
nas putus padanya dan pada perkara yang mempunyai arah pandangan
yang berbagai hendaklah dipakai selagimana ia tidak bertentangan
dengan kaedah syarak. Pandangan ini kadangkalanya berubah
dengan perubahan situasi, uruf dan adat. Asal dalam perkara ibadat
adalah mengabdikan diri tanpa berpaling kepada makna-maknanya
sedangkan asal dalam perkara adat, dilihat kepada rahsia-rahsia,
hikmat dan tujuannya.

6. Setiap orang boleh dipakai ataupun ditolak kata-
katanya melainkan kata-kata yang keluar dari orang yang dilindungi
dari dosa, Rasulullah SAW. Setiap perkara yang datang dari
para salafussoleh r.a. yang bertepatan dengan kitab Allah dan
sunah, kita hendaklah menerimanya. Kalau tidak bertepatan dengan
nas, maka nas al-Quran dan sunah Rasulullah SAW adalah yang lebih
utama untuk diikuti. Tetapi kita tidak sekali-kali mengutuk
dan memburukkan seseorang dari mereka walaupun apa yang
telah diselisihkan mengenainya. Kita serahkan semuanya kepada
niat masing-masing kerana mereka telah bergantung kepada apa yang
telah mereka kerjakan.

7. Setiap muslim yang tidak sampai kepada martabat ijtihad
dalam mencari dalil hukum Islam yang furuk hendaklah mengikut
kepada pegangan salah seorang dari Imam-imam mazhab Islam. Menjadi
elok lagi kepadanya ketika mengikut mazhab itu jika ditambah
dengan usaha yang sedaya upaya untuk mengetahui dalil-dalilnya.
Dia hendaklah menerima segala petunjuk yang diserta dengan
dalil, ketika diyakini kesahihan dan kebolehan orang yang
memberikan petunjuk itu kepadanya. Dia juga hendaklah
menyempurnakan kekurangan ilrnu yang ada pada dirinya sekiranya dia
di kalangan ahli ilmu sehinggalah dia sampai kepada
peringkat Al-Nazar (ijtihad hukum).

8. Perselisihan faham dalam perkara furuk fekah tidak
boleh menjadi sebab kepada berlakunya perpecahan di dalam agama,
juga janganlah ia membawa kepada perbalahan, kemarahan antara satu
sama lain. Setiap mujtahid ada pahalanya. Tidak ada halangan
jika dilakukan pengkajian ilmiah yang adil dalam masalah
yang diperselisihkan ini yang dilakukan dalam naungan perasaan
kasih mengasihi kerana Allah, bantu membantu untuk sampai kepada
hakikat yang sebenarnya, dengan tidak membawa kepada perbahasan
yang dikeji dan perasaan taasub.

9. Melarutkan diri ke dalam masalah yang tidak membawa kepada
amal adalah antara takalluf (memberatkan) yang dilarang oleh syarak.
Di antara masalah seperti itu adalah seperti banyaknya cabang dalam
hukum-hukum yang tidak mungkin berlaku, larut dalam membahaskan
makna ayat al-Quran yang masih tidak diketahui oleh akal
pengetahuan dan perbincangan untuk melebihkan antara
sahabat-sahabat r.a dan pertentangan yang berlaku antara mereka.
Setiap dari sahabat ada kelebihan bersahabat dengan Rasulullah SAW
dan kesemuanya dibalas bergantung kepada niatnya. Membincangkan
perkara mi boleh membawa kepada perselisihan yang buruk akibatnya.

10. Makrifat Allah Taala, tauhid kepadaNya, membersihkanNya
adalah akidah Islam yang paling mulia. Kita beriman dengan ayat dan
hadis sahih yang menceritakan sifat Allah dan apa perumpamaan yang
layak denganNya, kita beriman dengannya sepertimana datangnya ayat
itu tanpa takwil dan mencuaikan. Kita juga tidak mencampurkan
diri kita kepada perkara yang diperselisihkan oleh ulamak
mengenai perkara ini. Kita hanya mengikut apa yang diredhai oleh
Rasulullah s.a.w dan para sahabat baginda. Firman Allah yang
bermaksud: "Dan orang-orang yang tetap teguh serta mendalam
pengetahuannya dalam ilmu-ilmu ugama berkata: "Kami beriman
kepadanya, semuanya itu datangnya dari sisi Tuhan Kami" (Al-Imran).

11. Setiap perkara bid'aah dalam din Allah yang tidak ada
asalnya walaupun diperelokkan oleh manusia dengan nafsu mereka
dengan menambahkan ataupun mengurangkannya, adalah perkara kesesatan
yang wajib diperangi dan dihapuskan dengan cara yang terbaik yang
tidak membawa kepada merebaknya perkara yang lebih buruk dari itu.

12. Perkara bid'aah tambahan dan kurangan serta iltizam
dengan ibadat yang mutlak adalah antara masalah fekah yang
masih diperselisihkan. Setiap ulamak mempunyai pandangan
yang tersendiri. Tidak menjadi halangan jika kita mencari
kebenaran dengan dalil dan bukti.

13. Mencintai, menghormati dan memuji orang-orang yang
soleh kerana amalan kebaikan mereka adalah satu pendekatan diri
kepada Allah Taala. Wali-wali Allah inilah yang dimaksudkan oleh
Allah sebagai orang yang beriman dan mereka bertaqwa kepadaNya.
Perkara keramat berlaku kepada mereka dengan syarat yang syar'ie
dengan menganggap bahawa mereka telah diredhai oleh Allah dan
mereka tidak mempunyai kuasa memudaratkan atau memberikan manfaat
diri mereka sendiri di kala hidup atau mati mereka tambahan
pula memberikan perkara seperti itu kepada orang lain.

14. Menziarahi mana-mana kubur adalah perkara yang
disyariatkan tetapi dengan caranya yang muktabar. Namun
begitu, meminta pertolongan, memanggil orang mati (walaupun siapa
dia), meminta tunaikan hajatnya dengannya secara dekat ataupun
jauh, bernazar kepada mereka, menghiaskan dan menerangkan
kubur mereka, menyapunya, bersumpah dengannya selain dari Allah
dan sebagainya dari perkara yang bid'aah, kesemuanya itu adalah
perkara yang bid'aah yang merupakan dosa besar yang wajib
diperangi. Janganlah kita mentakwilkan perkara-perkara ini
kerana kita hendaklah menyekat daripada berlakunya perkara-
perkara tersebut (Saddu al-Zaraik).

15. Doa kepada Allah yang disertai dengan tawasul dengan
orang lain adalah masalah khilaf furuk dalam masalah cara berdoa dan
ia bukannya dari masalah akidah.

16. Uruf yang salah tidak akan menukarkan hakikat lafaz
syariat bahkan kita wajib memastikannya dari hudud makna
yang dimaksudkannya dan berhenti di situ. Begitu juga wajib
kita bebaskan diri kita dari tertipu dengan kata-kata dalam
setiap aspek kehidupan dan juga agama. Pengajaran diambil daripada
apa yang dinamakan dan bukannya dan nama itu sendiri.

17. Akidah adalah asas kepada amalan dan amalan hati adalah
lebih utama dari amalan anggota lain. Mencari kesempumaan dalam
amalan keduanya adalah dianjurkan oleh syarak walaupun terdapat
perbezaan darjah anjuran ini.

18. Islam telah membebaskan akal dan memberi galakkan
supaya memerhatikan bumi ini. Islam juga telah mengangkat taraf ilmu
dan ulamak dan mengalu-alukan apa yang baik dan berfaedah dalam
setiap perkara. `Hikmat itu adalah perkara yang hilang dari mukminin
dan sekiranya dia menjumpainya, dialah yang paling berhak dengannya.

19. Kadang-kala setiap pandangan syarak dan pandangan akal
menyelusup ke dalam perkara yang tidak ada pada pandangan yang
kedua tetapi keduanya ini tidak akan berselisih dalam perkara yang
pasti (qat'ie). Hakikat ilmiah yang sahih tidak akan bertembung
dengan kaedah syarak yang tetap. Perkara yang dzan (diragui)
darinya akan ditakwilkan agar bertepatan dengan perkara yang
qat'ie. Jika keduanya adalah perkara yang `dzan', maka pandangan
syarak adalah lebih utama untuk dipakai dan pandangan akal ketika
itu hanyalah untuk memastikannya sahaja ataupun dihapuskan terus.

20. Kita tidak akan mengkufurkan orang muslim yang
mengikrarkan dua kalimah syahadah, beramal dengan tuntutannya dan
mengerjakan fardhu-fardhunya, semata kerana pandangan ataupun
maksiat yang dilakukan kecualilah jika dia mengakui dengan
perkataan kufur, mengingkar perkara yang maklum dari asas yang
darurat dalam agama, ataupun mendustakan al-Quran yang jelas,
atau mentafsirkannya dengan tafsiran yang ditafsirkan sebagai kufur
oleh gaya bahasa Arab, ataupun beramal dengan amalan yang tidak
boleh ditakwil lagi selain dari kufur.

"Sesungguh Solatku,Ibadahku,Hidupku,Matiku hanya kerana Allah"

Wednesday, December 8, 2010

'aamer dh bercakap!

Bila 'aamer dah mula bercakap, rasanya nak tergelak..so entertaining nengok dia bila cakap "no" berulang2 kali dengan jari telunjuk digoyang2kan tanda tak nak...atau dia cakap "lampu antik" lampu cantik, "nak tenok" nak tengok "nak angkat" nak dukungla...
dan macam2 lagik ayat2 biasa yang selalu dia dengar yang kengkadang kita faham, kengkadang ntah apa2 benda yang dicakapnya hehehe...

kalau pergi alamanda kat toycity ni la yang selalu kita nak elakk, tapi kalau dia nampak abislah..semua mainan nak dicuba tanpa takut2..ish2..punya susah nak ajak keluar..




apa2 pun 'aamer dh masuk 2 tahun 20 disember ni...kejap jek dh nak besar...abangnye dah nak masuk tingkatan 1 buka tahun depan..maknanya makin tua le mama ngan baba hehhee....sedar2lah diri..

sampai jugak ke mount kinabalu!



seronoknya dapat menjejakkan kaki setelah berumur lebih suku abad ke bumi ranau, sabah...
pengalaman yang tak dapat dijumpai di tempat lain...duduk di hotel heritage and spa berlatarbelakangkan gunung kinabalu sangat2 menyejukkan mata memandang...masyaallah...indah bumi ciptaanMu ya Rabb!



Selain daripada dapat melaksanakan tugasan memberi taklimat dan berbengkel dengan guru2 pedalaman di sabah, selesai mesyuarat, cuti satu hari lagi untuk round2 sekitar ranau...

Ini dia pengalaman yang paling menarik..FISH SPA!!Ikan kelah dan sebarau sedang menggigit2 kaki...eeeeeeee sakitt!!




Di Ranau ada DEsa Cattle atau tempat penternakan susu lembu macam di new zealand!! cuaca yang sejuk, dengan berlatarbelakangkan mount kinabalu..saling tak tumpah macam kat new zealand..



My fren, Murni..

Wednesday, July 21, 2010

anugerah Allah

Seronoknya bila melihat anugerah Allah membesar di depan mata..ANAK2...
Memang mereka nampak innocent dan tidak mengerti apa-apa sewaktu kecil, justeru kitalah yang sebenarnya mencorakkan anak-anak mengikut apa yang kita didik dan tarbiyyah mereka..
Aktiviti rekreasi yang kami ikut pada ahad lepas sangat2 telah menggembirakan anak2..dengan suasana flora yang memenuhi dataran putrajaya di percint 2..aktiviti berbasikal memang betul2 telah menceriakan hari minggu anak2 saya..mmm...release sedikit tension ammar yang akan menduduki UPSR bulan september nanti..teruk dia kena study dan BULI oleh maknya heheehe..kena belajar dan belajar...kesian juga.. melihat kepada background pendidikan yang diperolehi masa di jeddah, arab saudi agak berbeza bahkan bagi B. melayu memang kena pulun lebiHH..Sabar ye ammar..nanti bila dah berjaya barulah kemanisan berpenat lelah sekarang dikenang dan disyukuri..
gambar2 semasa berbasikal ahad lepas..





amer pon seronok duduk kat belakang baba...tengok sekeliling indah subhanallah!

ready to go..ammar dapat no 14!



gembira ammar dapat cabutan bertuah!

Monday, July 12, 2010

treatments for a painful sunburn

Ubat untuk sunburn berada di dapur anda, kenali ia…
Maybe you skipped the sunscreen because you didn’t think you’d be outside for very long, or perhaps you forgot to reapply after a dip in the pool. Whatever the reason, your skin is red-hot to the touch and seriously painful. Now what? You can pop an aspirin and apply a standard drugstore treatment that contains a numbing agent like Lidocaine, or you can try one of the following natural remedies.
To Stop the Pain:
1. Slather on aloe. If you’re going to buy it in a bottle, the best choice is one that contains no added colors or fragrances. (A good option is Organics Pure Aloe Vera.) But aloe straight from the plant may be even better and possibly more effective, says Lynne C. David, ND, a naturopathic doctor at the Center for Integrative Medicine at the George Washington University Medical Center in Washington, D.C. Purchase a plant at a garden store or florist, and then just split open a spear and rub the gel on your skin or tanam saje tepi balkoni dlm pasu, nak guna senang je boleh dicapai anytime kan kan kan.
2. Milk it. Soak a clean cloth in cool milk and apply it to the burned area for 20 minutes, says Hadley C. King, MD, a clinical instructor of dermatology at Weill Cornell Medical College in New York. Make sure you use whole milk; the fat content is what’s soothing. Reapply every two to four hours. That’s why Arabian yang tinggal di rural area lebih suka gunakan yoghurt untuk melembapkan muka(salah satu langkah penjimatan) sebab lebih murah dan senang didapati.
3. Soothe with baking soda. You use it to deodorize your fridge, clean your house and bake bread…but did you know that you can use baking soda to treat sunburns, too? Just dissolve a spoonful in water to make a cooling compress, or add 1/2-cup to a tepid bath that you can soak in, says Dr. King. The question here, boleh ke be used to deodorize our armpit? May be kalau plus dgn lemon juice boleh kot? Hmm…sapa dah cuba nanti bagi tau.
4. Try vinegar. According to Dr. King, a popular folk remedy is to use white distilled vinegar or apple cider vinegar to relieve sunburn pain. She admits there’s no science proving it works, but says that it can’t hurt to try it. Just soak a cloth or towel in a solution of half vinegar, half water and apply it to the affected area.
5. Heal with herbs. The herbs comfrey and calendula promote tissue healing and have anti-inflammatory properties, says Dr. David. Ask at your local health foods store for a cream that contains this combo, which contains both of these herbs as well as aloe vera. Or you can buy calendula tea bags, wet them and apply them to sensitive areas of your skin, leaving them on until you feel better. Mint tea bags are also a good pick, as mint has cooling, pain-relieving properties. If you don’t want to apply tea bags directly to the skin, you can brew the tea, let it cool and then dip cotton balls into it to dab onto the affected area. Used tea bag also, bila dipecahkan dan disapu rata atas kulit selalu boleh melembutkan kulit muka dan sebagainya.
To Help Repair the Damage:
6. Drink up. “Dehydration is a serious side effect of sunburn,” says Andrea Donsky, she recommends drinking plenty of water (your healthiest option) and other fluids to help re-hydrate the skin and fight dryness.
7. Let honey help. A thin layer of raw honey (the unprocessed kind; it should say “raw” on the label) spread on the affected area can reduce inflammation and help fight free radical damage incurred by the burn, says Donsky. Don’t forget to use honey most of the time as a mask for a healthy skin.
8. Lock in moisture. Dr. David recommends Burt’s Bees Aloe & Linden After Sun Soother, a creamy lotion containing bee pollen, coconut oil, aloe and linden extract to calm and moisturize inflamed skin. Dr. King is a fan of Bach Rescue Cream, a homeopathic moisturizer with flower essences that hydrates and soothes the skin while fighting inflammation. She recommends applying the lotion right after a cool to lukewarm shower, when your skin is still a little damp.
9. Get more vitamins. It won’t dull the sting of a sunburn, but an extra helping of antioxidants can help your body repair itself faster, says Dr. King. For a few days after getting sunburned, she recommends taking 1,000 mg of vitamin C, 400 IU vitamin E, 15 mg beta carotene and one to two tablespoons (or three to six capsules) of liquid flaxseed oil. Donsky also recommends loading up on vitamins, but she prefers to get extra A, C and E from food. “Carrots, spinach and red bell peppers are rich in vitamin A; citrus fruits and dark leafy greens offer plenty of vitamin C; and avocado, almonds and wheat germ are packed with vitamin E,” she says.
10. Go fish. Donsky says omega-3 fatty acids, which are found in salmon, sardines, herring and anchovies, can help reduce inflammation and promote tissue healing from the inside out. Not a fish fan? You can also get these healthy fatty acids from walnuts, pecans, hazelnuts, chia seeds and hemp seeds or just buy it kat pasar jeeee.

Wednesday, June 23, 2010

berbuat baik kepada dua ibu bapa

Firman Allah yang maksudnya:

Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya; ibunya telah mengandungnya dengan menanggung kelemahan demi kelemahan (dari awal mengandung hingga akhir menyusunya) dan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa dua tahun; (dengan yang demikian) bersyukurlah kepadaKu dan kepada kedua ibubapamu; dan (ingatlah), kepada Akulah jua tempat kembali (untuk menerima balasan).

Surah Luqman 31 ayat14

Inilah cerita benar. Cerita benar seorang penulis yang berjaya.
Beginilah kisahnya...

Entahlah apa yang selalu bermain pada fikiran ayah. Apabila saya ingin pulang kembali ke kota , dia kerap minta duit. Seakan-akan mendesak...." Ada duit? Minta ayah sedikit.."
Saya masih ingat waktu itu kehidupan saya terlalu sukar. Untuk mendapat seratus ringgit di dalam poket pada satu-satu masa pun payah. Kalau balik kampung selalunya duit yang ada hanya cukup-cukup tambang. Mujurlah, isteri
dan anak-anak saya sudah faham. Alhamdulilah mereka 'sporting' dan tidak banyak meragam.
"Emak, ayah asyik minta duit. Bukan tak mahu bagi, tapi saya memang tak ada duit," Bisik saya kepada emak. Emak seperti biasa, berwajah selamba, sukar ditembak reaksinya.
" Bagilah beberapa yang ada," cadang emak pendek. "Takkan 5 ringgit?"
Emak mengganguk. Saya rasa bersalah untuk memberi ayah wang sebanyak itu. Apalah yang boleh dibeli dengan wang 5 ringgit....Tapi kerana tidak mahu menghampakan harapa ayah dan ikutkan cadangan emak, saya gagahi juga memberinya.
Ayah selalunya tersenyum menerima pemberian saya. Tetapi yang mengejutkan ialah apabila kami sekeluarga berada dalam perut bas dalam perjalanan pulang ke kota . Di kocek anak saya sudah terselit wang sepuluh ringgit. Siapa yang bagi kalau bukan ayah? 10 tolak 5, saya masih 'untung' 5 ringgit. Geli hati mengenangkannya.
Begitulah selalunya tahun demi tahun. Apabila kami pulang ziarah ke kampung, saya akan memberi pemintaan ayah. Kengkadang terlupa, tetapi ayah akan selalu mengigatkan. Akhirnya, saya memang sediakan peruntukan khas untuk diberikan kepada ayah setiap kali pulang kampung. Kedudukan ekonomi saya yang masih goyah kekadang hanya mengizinkan wang dua ringgit untuk diberikan kepada ayah. Ironinya, ayah tetap dengan pemintaannya dan tetap tersenyum apabila menerima. Tidak kira berapa jumlahnya. Emak terus-terusan selamba.
Saya masih sukar menandingi ketajaman rasa seorang isteri (emak) dalam memahami hati suaminya (ayah).
Begitupun setiap kali dalam perjalanan pulang, kocek anak saya akan jadi sasaran. Kekadang itulah duit pelengkap membeli tiket pulang. Ayah akan sentiasa memasukkan duit yang melebihi jumlah saya berikan kepadanya. Saya tidak mengambil masa lama untuk memahami apa maksud tersirat disebalik perlakuan ayah itu. Dia meminta wang pada saya bukan kerana 'tidak ada', tetapi dia ada sesuatu yang lebih besar ingin dicapainya atau disampaikannya.
Namun, secara bertahap-tahap buku tulisan saya semakin mendapat sambutan. Bukan itu sahaja, perniagaan yang saya mulakan secara kecil-kecilan semakin membesar. Kalau dulu kami pulang ke kampung dengan bas, tetapi selepas beberapa tahun saya pulang dengan kereta milik sendiri. Saya masih ingat komen ayah ketika saya pulang dengan kereta kecil Kancil milik kami sendiri.
"Nanti, besarlah kereta kamu ini...." ujur ayah senyum. Apapun saya tetap memenuhi permintaan ayah setiap kali pulang ke kampung. Wang saya dahulukan kepadanya. Dan ayah juga konsisten dengan sikapnya, ada sahaja wang yang diselitkan dalam kocek anak saya.
" Eh tak payahlah ayah..." sekarang saya mula berani bersuara. Ekonomi keluarga sudah agak stabil. Malu rasanya mengambil duit ayah walaupun perantaraan pemberian datuk kepada cucunya. Saya tahu dan sedar, hakikatnya ayah hendak memberi kepada saya sejak dulu, tetapi sengaja atau tidak ingin saya merasa segan, duit diberi melalui anak.
"Kenapa, dah kaya?" usik ayah. Hendak tak hendak, duit dikocek anak tetap diselitkannya. Cuma sekarang bezanya, duit itu tidak lagi 'dikebas' oleh saya. Dan dalam hati, saya mula berasa senang kerana jumlah yang saya berikan kepada ayah, kini sudah melebihi apa yang mampu diselitkan ke kocek anak saya. Tidak semacam dulu lagi, duit pemberian ayah kepada anak saya sentiasa melebihi duit pemberian saya kepadanya.
Masin sungguh mulut ayah. Tidak sampai tiga tahun, kami bertukar kereta!. Di samping menulis, saya menjadi penerbit. Perniagaan semakin rancak. Oleh sebab bilangan anak bertambah dan keperluan kerja yang meningkat saya sudah membeli MPV utuk kegunaan harian. Anak-anak mula menjejak menara gading. Kehidupan semakin laju dan aktiviti semakin rancak. Namun sibuk sekalipun saya tetap pulang menziarahi ayah dan ibu. Anehnya ayah tetap memberi kepada anak saya walaupun kini saya telah dikenali sebagai korporat yang berjaya.
Rupa-rupanya, ayah memberi bukan kerana kekurangan atau kelebihan kami, tetapi dia MEMBERI KERANA ALLAH. Mencontohi Allah al-Wahhab itu!

Anda ingin tahu apa pesan penulis itu kepada saya? Ya, mari kongsi bersama :

" Kini aku benar-benar faham bahawa ibu ayah yang tua bukan beban dalam kehidupan di dunia, lebih-lebih lagi dalam kehidupan di akhirat. Mereka bukan 'liabiliti' tetapi sebenarnya aset untuk kita (walaupun istilah itu sebenarnya kurang atau tidak tepat kerana ibubapa bukan benda). Rugi betul siapa yang mempunyai ibu bapa yang telah tua tetapi mengabaikannya.
"memberi kepada ibu bapa hakikatnya memberi kepada diri sendiri. Walaupun itu bukan niat kita ketika memberi, tetapi percayalah rezeki berganda akan pulang kepada kita semula. DOA MEREKA MUSTAJAB. Harapan mereka kenyataan. Kasih mereka bekalan. Benarlah sepertimana sabda Rasulullah s.a.w, keredhaan Allah terletak kepada keredhaan ibu bapa."

Baiklah, inilah sebenarnya rahsia 'perniagaan' yang jarang-jarang diperkatakan oleh tokoh korporat. Juga tidak pernah ditulis dalam mana-mana buku perniagaan. Masih punya ibubapa? MEMBERILAH KEPADA MEREKA. Tidak ada?Tidak mengapa, memberilah kepada anak-anak anda. Tidak ada juga? Memberilah kepada sesiapa sahaja. Kita sentiasa berfikir untuk memberi. Memberi kepada orang lain bererti memberi kepada diri kita sendiri walaupun itu bukan maksud kita ketika mula memberi!

Sahabat sekelian,

Cerita dibawah menjadi IBRAH bagi kita semua.
Apa yang paling utama dalam memberikan khidmat terakhir kpd ibu ayah ialah MEMANDIKAN JENAZAHNYA, MENGKAPANKAN TUBUH MULIANYA, MENYEMBAHYANGKAN JENAZAH NYA DAN MENGKEBUMIKAN JENAZAHNYA. Lakukan dengan tangan2 kita sebagai anak2. Lakukan sahabat, lakukannya jika ditakdirkan ibu ayah kita meninggal dunia.
Saya menangis apabila ada sahabat saya menceritakan bagaimana ibu kepada Tuan Guru Dr Harun Din meninggal dunia.

Bacalah sahabat pengalaman Dr Harun Din dan keluarganya.

Jiran kpd ibu Dr Harun Din (DrHD) menziarah ibunya pada waktu petang selepas asar. beliau memberi salam tetapi tak menyahut salamnya. Beberapa kali salam diberikan tapi tak ada jawapan. Maka jirannya itu mencari ruang mencari ibu DrHD, akhirnya terlihat ibunya sedang sujud dalam solat. lalu jiran ini balik ke rumah dahulu. beberapa minit kemudian, datang semula berjumpa ibu DRHD, dilihatnya masih sujud. firasat jirannya, ini ada yang tak kena. Lalu masuk ke rumah utk melihat dr dekat ibu DrHD. Rupa2nya, ibu DrHD telah kembali ke rahmatullah dalam masa ibunya sujud menghadap Allah. Ya Allah mulianya kematian ibu DrHD.
Perkara yg paling comel yg dilakukan keluarga DrHD ialah, menyempurnakan dgn tangan2 anak2 jenazah ibunya. Mandikan ibu, kapan ibu, sembahyangkan ibu dan kebumikan tanpa diusik orang lain ke atas tubuh ibunya. Ada jiran2 yg ingin melakukannya tetapi ditolak oleh Dr Harun Din, hasan Din dan Ishak Din dengan hujjah, "BERILAH SAYA SEKELUARGA PELUANG MEMBUAT KHIDMAT YG TERAKHIR UTK IBU". Ketika huja itu diberikan, seluruh masyarakat yg hadir melinangkan air mata kerana tawaaduk dan alimnya anak2 ibu itu. Paling menyayatkan hati masyarakat adalah apabila ketiga2 adik beradik ini iaitu Harun Din, Hasan Din dan Ishak Din turun sendiri ke lubang lahad mengebumikan jenazah ibunya. Ada beberapa orang yg hadir, memohon dan berkata,"Wahai Tuan Guru, biarlah kami buat semuanya ini menurunkan jenazah ibu Tuan Guru." Permintaan ini ditolak oleh DrHD dgn hujah yg sama "Berilah kami adik beradik peluang mengebumikan jenazah ibu ini kali terakhir". Seluruh yg hadir di kuburan ketika itu, mencurahkan airmata tawadduk di atas akhlak anak2 ibu yang diasuh hingga se"alim" sedemikian. Peristiwa ini disempurnakan hingga selesai.

HEBAT IBU ini membina akhlak dan keilmuan anak-anak mereka, maka tidak hairanlah kita semua bahawa DrHD, Hasan Din dan Ishak Din memang disegani oleh kawan dan lawan di Bumi Malaysia ini kerana "AKHLAK"nya yang mulia dan ALIM nya mereka.

Ya Allah, rahmatilah ibu kami semua. Rahmatilah mereka dan Ampunkanlah kami.
Wallahu A'lam.

Tuesday, June 22, 2010

SHARING..

CUACA panas dan kering yang melanda negara sejak awal tahun ini dilaporkan bakal menjadi lebih terik apabila kedudukan fenomena matahari berada tegak di garisan Khatulistiwa dengan tempoh siang dan malam di hemisfera selatan serta utara.

kita perlu berhati-hati dengan keadaan cuaca panas melampau ini yang boleh mengundang pelbagai masalah kesihatan andai tidak membuat persiapan menghadapinya.

Bagi sesetengah orang terutama yang berada dalam kumpulan berisiko seperti warga tua, bayi dan kanak-kanak selain mereka yang berhadapan dengan masalah jantung dan tekanan darah tinggi, cuaca panas melampau boleh membawa kepada komplikasi kesihatan lain.

Antara risiko cuaca panas melampau adalah masalah dehidrasi iaitu kehilangan air daripada tubuh juga mineral lain dalam darah seperti potassium dan sodium yang berperanan dalam fungsi organ iaitu ginjal, otak dan jantung.

Malah ramai yang tidak tahu, masalah kehilangan air atau dehidrasi juga boleh menyebabkan kekeliruan, kelesuan selain menjejaskan pernafasan dan denyut nadi.

Dalam keadaan normal, peluh yang terhasil apabila kita panas membantu menyejukkan tubuh apabila ia tersejat di permukaan kulit. Bagaimanapun, jika hari terlalu panas, terlalu berpeluh akan menyebabkan sistem ini gagal. Suhu tubuh berpotensi meningkat ke tahap yang bahaya.

Ia boleh menjadi punca berlakunya keletihan atau kepanasan melampau. Malah boleh menyebabkan sakit kepala, pening dan kejang otot.

Bagaimana untuk mengelakkan masalah ini?


1) Minum banyak air

Disebabkan anda kehilangan air dalam tubuh, anda juga perlu menggantikannya semula. Dalam keadaan biasa, seseorang yang memiliki berat badan 58 kilogram sepatutnya meminum lapan gelas air sehari. Iaitu berdasarkan peraturan biasa, untuk setiap 0.9 kilogram berat badan, anda memerlukan 28.4ml air.


Bagaimanapun, dalam cuaca yang panas, pengambilan air patut ditingkatkan. Sebaiknya nikmati air suam atau mungkin jus buah-buahan tetapi bukan minuman berkarbonat. Minuman berkarbonat atau alkohol hanya akan membuatkan anda kehilangan lebih banyak cecair dalam badan. Minuman ais juga sepatutnya dielakkan kerana ia boleh menyebabkan kekejangan pada perut.

2) Ubahsuai diet anda

Elakkan makanan pedas atau berat. Makanlah makanan sejuk terutama salad atau buah-buahan yang mengandungi kandungan air yang tinggi.

3) Rasional dalam melakukan senaman

Jangan bersenam atau beriadah pada waktu petang yang panas. Anda mungkin boleh memilih waktu lain yang lebih sesuai.

4) Pilih pakaian yang sesuai

Pastikan anda memakai baju dengan warna-warna terang, longgar dan diperbuat daripada kain kapas. Baju berwarna gelap menyerap haba.

5) Elakkan perangkap haba

Parkir kereta anda di kawasan yang tertutup. Kalau boleh berada dalam kawasan berhawa dingin. Jika perlu keluar dari pejabat atau rumah, pastikan anda sentiasa membawa air.

Fakta

Kesan haba panas pada tubuh

20• darjah Celcius - selesa, denyut nadi normal.

25• darjah Celsius - peluh biasa.

30• darjah Celsius - Ketidakselesaan.

40• darjah Celsius - Kepanasan melampau, berpeluh, denyut nadi pantas, letih.

45• darjah Celsius - Kepanasan melampau, peluh terhenti, panas dan kulit kering.

Sunday, June 13, 2010

Health - Very Very Important Tips

Answer the phone byLEFTear.
Do not drink coffeeTWICEa day.
Do not take pills withCOOLwater.
Do not haveHUGEmeals after 5pm.
Reduce the amount ofOILYfood you consume.
Drink moreWATERin the morning, less at night.
Keep your distance from hand phoneCHARGERS.
Do not use headphones/earphone forLONGperiod of time.
Best sleeping time is from10pmat night to6amin the morning.
Do not lie down immediately after takingmedicinebefore sleeping.
When battery is down to theLASTgrid/bar, do not answer the phone as the radiation is 1000 times.

Keep Walking.....

Jus to check this out......
The Organs of your body have their sensory touches at the bottom of your foot, if you massage these points you will find relief from aches and pains as you can see the heart is on the left foot.





Typically they are shown as points and arrows to show which organ it connects to.

It is indeed correct since the nerves connected to these organs terminate here.

This is covered in great details in Acupressure studies or textbooks.

God created our body so well that he thought of even this. He made us walk so that we will always be pressing these pressure points and thus keeping these organs activated at all times.

So, keep walking...

... DRINK WATER ON EMPTY STOMACH
It is popular in Japan today to drink water immediately after waking up every morning. Furthermore, scientific tests have proven a its value. We publish below a description of use of water for our readers. For old and serious diseases as well as modern illnesses the water treatment had been found successful by a Japanese med ical society as a 100% cure for the following diseases:

Headache, body ache, heart system, arthritis, fast heart beat, epilepsy, excess fatness, bronchitis asthma, TB, meningitis, kidney and urine diseases, vomiting, ga str itis, diarrhea, piles, diabetes, constipation, all eye diseases, womb, cancer and ear nose and throat diseases.

METHOD OF TREATMENT

1. As you wake up in the morningbefore brushing teeth, drink 4 x 160ml glasses of water.....interesting

2. Brush and clean the mouth but do not eat or drink anything for 45 minutes

3. After 45 minutes you may eat and drink as normal.

4. After 15 minutes of breakfast, lunch and dinner do not eat or drink anything for 2 hours

5. Those who are old or sick and are unable to drink 4 glasses of water at the beginning may commence by taking little water and gradually increase it to 4 glasses per day.

6. The above method of treatment will cure diseases of the sick and others can enjoy a healthy life.

The following list gives the number of days of treatment required to cure/control/reduce main diseases:

1. High Blood Pressure - 30 days

2. Ga str ic - 10 days

3. Diabetes - 30 days

4. Constipation - 10 days

5. Cancer - 180 days

6. TB - 90 days

7. Arthritis patients should follow the above treatment only for 3 days in the 1st week, and from 2nd week onwa rd s - daily.

This treatment method has no side effects, however at the commencement of treatment you may have to urinate a few times.

It is better if we continue this and make this procedure as a routine work in our life.

Drink Water and Stay healthy and Active.

This makes sense .. The Chinese and Japanese drink hot tea with their meals ..not cold water. Maybe it is time we adopt their drinking habit while eating!!! Nothing to lose, everything to gain...

For those who like to drink cold water, this article is applicable to you.

It is nice to have a cup of cold drink after a meal. However, the cold water will solidify the oily stuff that you have just consumed . It will slow down the digestion.

Once this 'sludge' reacts with the acid, it will break down and be absorbed by the intestine faster than the solid food. It will line the intestine. Very soon, this will turn into fats and lead to cancer. It is best to drink hot soup or warm water after a meal.


A serious note about heart attacks: Women should know that not every heart attack symptom is going to be the left arm hurting.

Be aware of intense pain in the jaw line.

You may never have the first chest pain during the course of a heart attack.

Nausea and intense sweating are also common symptoms.

60% of people who have a heart attack while they are asleep do not wake up.

Pain in the jaw can wake you from a sound sleep. Let's be careful and be aware. The more we know, the better chance we could survive...

A cardiologist says if everyone who gets this mail sends it to everyone they know, you can be sure that we'll save at least one life.

~~sharing is caring~~

Tuesday, June 8, 2010

mari tutup facebook

Satu pertandingan telah dianjurkan oleh seorang kartunis AS kepada pengguna facebook.pertandingan "Hari Melakar nabi Muhammad" sangat2 telah menghina Nabi SAW dan mencabar kewibawaan kita sebagai muslim.Beribu2 rakyat di Pakistan Telah membuat demonstrasi mengecam facebook, tetapi di negara kita? senyap dan sunyi sahaja seperti tiada apa-apa yang berlaku.Pakistan telah mengharamkan akses kepada fb, youtube dan lebih 450 pautan ke laman web yang mengandungi kandungan menghina Islam.
Sudah puas saya mencuba cara untuk menutup akaun fb saya..akhirnya hari ini Allah membuka jalannya.
Terima kasih kepada En. Azli Paat yang telah menulis di dalam iluvislam yang telah menerangkan cara2nya:
1. taipkan alamat ini di dalam browser kita:https://ssl.facebook.com/help/contact.php?show_form=delete_account
2. klik butang submit untuk langkah seterusnya
3. kita akan diminta memasukkan kata laluan dan beberapa semakan sekuriti sebelum proses pemadaman
4. 14 hari jangan buku facebook.. itu tempoh pemadaman.jika kita buka dalam tempoh 14 hari itu, pemadaman akan gagal

selamat mencuba!

Sunday, May 30, 2010

dari saiful islam.com

Normalisasi Muqaddimah Zina


“Susah, ustaz. Macam mana nak solat dalam kapal terbang kalau pakaian kotor” kata seorang anak muda.

“Nak berangkat ke UK pun pakai baju kotor? Tak sempat basuh ke?” tanya si ustaz.

“Bukan macam itu. Pakaian yang dipakai sudah tentu bersih. Tetapi semasa ke tandas di KLIA, di situlah pakaian jadi kotor” jelas beliau.

“Mengapa? Ustaz ke tandas tiada masalah pun” si ustaz ‘pura-pura tidak tahu’.

“Ustaz lainlah” ujar anak muda itu lagi.

“Apa pula lainnya. Awak lelaki, ustaz lelaki. Masuk pun ke tandas yang sama. Cuma, awak kencing berdiri ya?” si ustaz bertanya terus ke topik sebenar.

Anak muda itu ketawa kecil. Apa yang beliau tidak mahu menyebut, telah disebut oleh sang ustaz.

Memang sukar.

Jika bersolat di dalam pesawat terganggu oleh kesukaran menentukan arah kiblat, ada penyelesaiannya. Andaikata bermasalah untuk berdiri, ada penyelesaiannya. Jika sulit mahu mengambil wudhu’, ada kaedah-kaedahnya. Tetapi jika pakaian tidak bersih, memang susah mahu diselesaikan. Bayangkan, dalam kesesakan ratusan penumpang kapal terbang, si anak muda mahu menyalin seluar dengan memakai kain pelekat, mahu sahaja disikunya orang di kiri dan kanan.

Justeru, jika kita jenis orang yang bersolat kerana Islam, maka Islamlah semenjak di rumah dan di Lapangan Terbang. Jangan tiba-tiba mahu mengambil Islam, memang banyak ‘kerosakan’ yang terpaksa diuruskan!

Sama juga dengan perempuan. Andaikata solat itu hendak dikerjakan semasa berada di dalam pesawat, selain pakaian perlu bersih, pastikan juga ia sempurna menutup aurat. Andai pakaian yang dipakai itu tidak cukup syarat untuk membolehkan kita bersolat dengannya, memang sukar kalau tiba-tiba di dalam pesawat, mahu disarung telekung. Mahu terserkup orang di sebelah!

Demikianlah Islam.

PAKEJ

Di pangkal, di tengah atau di hujung, Islam ada caranya yang tersendiri untuk berfungsi. Tetapi sebagai sebuah sistem, Islam mesti diambil seawal langkah yang pertama.



“Wahai orang-orang yang beriman! Masuklah kamu ke dalam agama Islam (dengan mematuhi) SEGALA hukum-hukumnya; dan janganlah kamu menurut jejak langkah Syaitan. Sesungguhnya Syaitan itu musuh bagi kamu yang terang nyata” [al-Baqarah 2: 208]

Demikian Allah berpesan.

Apabila Islam diambil, ambillah ia secara sempurna. Pakej yang lengkap. Menerima sebahagian dan meninggalkan sebahagian yang lain, adalah cara Syaitan menyesatkan manusia, sedangkan Syaitan itu adalah musuh manusia yang amat nyata. Kelihatannya di sepanjang sejarah manusia, Syaitan itu makhluk yang sabarnya sering mengatasi manusia. Syaitan tidak tergesa-gesa untuk mencapai misinya. Segalanya berlaku secara berperingkat, sedikit demi sedikit, dalam kealpaan manusia yang tidak menyedarinya.

Itulah enjin di sebalik musibah buang bayi di negara kita.

Buang bayi kerana berleluasanya zina.

Berleluasanya zina kerana pencegahannya tidak mengambil acuan Islam.



“Dan janganlah kamu mendekati zina. Sesungguhnya ia adalah suatu kecelaan dan seburuk-buruk jalan pilihan manusia” [al-Israa' 17: 32]

Allah tahu, zina itu sedap dan nikmat. Menolaknya jika sekadar menolaknya, terlalu sukar. Justeru sama seperti maksiat-maksiat yang lain, Allah bantu kita untuk mengelaknya dengan menutup pintu-pintu kepada zina. Sesungguhnya menolak zina hanya menjadi realiti apabila MUQADDIMAH ZINA dilihat sebagai muqaddimah zina yang mesti dihindari.

Apakah muqaddimah zina yang mesti dicegah itu?

1. MENUNDUKKAN PANDANGAN

Tingkap itu yang mesti dipelihara. Jendela penglihatan yang turun ke hati dan kemaluan. Menundukkan pandangan itu bermaksud memelihara penglihatan daripada melihat perkara haram. Perkara yang merangsang libido dan mengundang diri kepada zina. Firman Allah Subhanahu wa Ta’aala:



“Katakanlah (wahai Muhammad) kepada orang-orang lelaki yang beriman supaya mereka menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka. Yang demikian itu lebih suci bagi mereka; sesungguhnya Allah amat mendalam pengetahuannya tentang apa yang mereka kerjakan.” [al-Nur 24: 30]

Wanita-wanita yang beriman itu juga diberikan saranan yang sama. Di dalam ayat yang menyusul perintah di atas, Allah memerintahkan kaum wanita seperti kaum lelaki, sama-sama memelihara pandangan daripada melihat apa yang tidak diharuskan baginya melihat.

“Alahai, takkanlah baru tengok sudah mahu berzina!” seorang manusia mahu berbijak-bijak berhujah dengan Tuhan.

Dia lupa, fitnah penglihatan dan zina bukan urusan rasional. Ia urusan nafsu dan kemaluan. Urusan hati yang membuat pertimbangan. Justeru itu Allah berpesan, “yang demikian itu lebih suci bagi mereka”. Muqaddimah zina ini bukan hanya urusan di peringkat individu. Ia bertujuan membentuk suasana yang sihat. Saling bekerjasama untuk mewujudkan suasana yang tidak mengundang zina.

2. MEMELIHARA AURAT

Menundukkan pandangan daripada perkara haram menjadi lebih mudah apabila perkara haram itu tercegah dalam daerah halalnya. Anggota tubuh yang perlu diberi perlindungan, adalah cara seseorang memuliakan dirinya sendiri dan menghormati orang lain yang bermata lagi berhati, juga bernafsu.

Peliharalah aurat.

Wanita.

Lelaki.

Sama sahaja.



“Dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka…” [al-Nur 24: 31]

Perintahnya bukan perintah menutup rambut.

Perintahnya adalah perintah memelihara aurat.

3. TIDAK BERTABARRUJ JAHILIAH

Menutup aurat itu cara Allah mengajar kita membentuk diri. Biar dengan menutup aurat itu kita belajar menganut sifat malu, belajar mengenal batas-batas diri yang mewujudkan rasa berTuhan dalam kehidupan dengan batasan-batasan itu.



“Dan hendaklah kamu melazimkan diri berada di rumah kamu serta janganlah kamu mendedah, menghias dan menonjolkan diri seperti yang dilakukan oleh orang-orang Jahiliyah zaman dahulu” [Al-Ahzaab 33: 33]

“Saya sudah menutup aurat!” kata seorang perempuan yang bertudung.

Beliau terlepas pandang, tudungnya memang bertudung tetapi solekan di bibir dan kelopak matanya sangat keterlaluan, di dalam tudungnya ada bonggol sanggul yang sengaja ditolak ke atas meninggikan kepala, kakinya memakai rantai berloceng, hingga setiap inci tubuhnya menarik perhatian untuk dilihat dan direnung, biar pun beliau itu bertudung.

Daripada Abu Hurairah radhiyallahu ‘anhu beliau meriwayatkan bahawa Rasulullah sallallaahu alayhi wa sallam telah bersabda :

Dua golongan yang termasuk dari kalangan ahli neraka yang tak pernah aku lihat iaitu yang pertama mereka yang memegang cemeti seperti ekor lembu (bentuk cemeti itu seperti ekor lembu yang berbulu-bulu dan berambut-rambut) dan mereka memukul manusia dengan cemeti tersebut. Yang kedua adalah perempuan memakai pakaian tetapi keadaanya umpama telanjang (ketat), dan perempuan ini berjalan sambil berlenggang lenggok dan sanggol rambutnya (ataupun sekarang ikatan rambutnya) umpama bonggol unta.Dan perempuan yang sebegini keadaanya tidak akan mencium bau syurga. Ketahuilah bau syurga sudah boleh diciumi dari jarak begini dan begini. [Hadith riwayat Muslim no. 2128]

Bertudung. Tetapi masih mahu menarik perhatian orang memandang dan membelek.

Justeru hilanglah hikmah memelihara aurat.

Biar pun rambut ditutup, dia masih kaya dengan elemen Jazb al-Intibah (menarik perhatian dan pandangan orang).

4. BERURUSAN DENGAN BATASAN

Bekerja, belajar, bermesyuarat, berjiran dan bermasyarakat, semuanya harus.

Namun keharusan itu harus dipandu oleh batasan.

Silang jantina perlu mengenal keperluan dan tujuan, jangan hanya berpandukan kemahuan.



“Dan apabila kamu meminta sesuatu yang harus diminta daripada mereka maka mintalah kepada mereka dengan perantaraan hijab. Cara yang demikian lebih suci bagi hati kamu dan hati mereka” [al-Ahzaab 33: 53]

Sama ada hijab itu berupa tabir yang fizikal, atau sekurang-kurangnya mengekalkan batas pergaulan antara lelaki dan perempuan.

Bermesyuaratlah, tetapi biar seadanya.

“Hai, takkanlah sembang-sembang sudah terangsang?” hujah seorang bijak pandai di syarikat Multinasional.

“Cara yang demikian lebih suci bagi hati kamu dan hati mereka” jawab Allah.

Dia yang memiliki hati. Dia tahu sifat baik dan buruk hatimu. Justeru nasihat-Nya tentang hati itulah nasihat terbaik untuk manusia yang mahu berhati-hati.

Lihatlah di pejabat, siapa di meja sebelah, siapa di kubikel depan, keluar makan tengah hari dengan siapa, dari Stesyen LRT ke pejabat tumpang kereta siapa, pergi ke site atau bertemu pelanggan naik kereta siapa, semua itulah yang perlu dipertimbangkan kembali, kerana melakukannya tanpa batasan adalah MUQADDIMAH ZINA.

5. TIDAK MELUNAKKAN SUARA

Dengar suara, mahu orangnya.

Itu akibat manusia-manusia yang hatinya berpenyakit.

Sakitnya pula letak di hati yang tidak kelihatan. Justeru jangan cari penyakit. Jangan lunakkan suara semasa berbicara. Bersahaja, sederhana, seperti biasa, jangan dimanja-manja, jangan mengada-ngada.



“Andaikata kamu benar-benar beriman, maka janganlah kamu lunak-lunakkan suara semasa berbicara. Nantinya orang-orang yang hatinya berpenyakit menjadi tamak. Justeru berbicaralah dengan perbicaraan yang maaruf” [al-Ahzaab 33: 32]


NORMALISASI MUQADDIMAH ZINA

Mencegah lebih baik daripada mengubat… bukan slogan tanpa asas!

Cabarannya, bagaimanakah penerimaan kita terhadap saranan-saranan Allah ini?

Percaya bahawa kita lebih bijak daripada-Nya?

Semua perintah dan larangan yang dihimpunkan itu tadi (sebagai memetik sebahagiannya) telah mengalami normalisasi. Semuanya sudah diterima sebagai satu cara hidup semasa.

“Make sure you balik before Midnite, ok. This is my house. You follow my rule!” kata si ayah yang ‘cool’.

Anak lelakinya keluar menonton wayang dengan rakan silang jantina.

Muqaddimah zina sudah jadi biasa. Sudah tidak lagi dianggap salah. Ia diterima sebagai satu cara hidup kontemporari, tidak hanya di kota malah di desa. Sudah jadi biasa. Lantas buruk benar kalau ia tiba-tiba digelar sebagai Muqaddimah Zina!

Itulah NORMALISASI…

“Alaa, she’s still young. Let her taste the excitement. Just be herself. Jangan hipokrit. Nanti bila nak pakai tudung tu, dia pakailah. Kita doakan!” kata si emak melihat anak perempuannya keluar rumah dengan penuh gaya.

Memaksa diri bertudung kerana di dunia ini ada Tuhan, namanya hipokrit?

Akhirnya, menutup pintu Muqaddimah Zina dianggap kolot.

Walhal itulah hidup bertamadun. Hidup yang tahu membataskan diri.

Bergaul sesuka hati, menyentuh sesedap rasa, menunggang tak kenal agama, itu Lifestyle rimba.



“Nampakkah kamu keburukan keadaan orang yang menjadikan hawa nafsunya sebagai tuhan yang dipuja lagi ditaati? Maka dapatkah engkau menjadi pengawas yang menjaganya jangan sesat? Atau adakah engkau menyangka bahawa kebanyakan mereka mendengar atau memahami (apa yang engkau sampaikan kepada mereka)? Mereka hanyalah seperti binatang ternak, bahkan (bawaan) mereka lebih sesat lagi.” [al-Furqan 25: 43-44]

Saksikanlah ya Allah bahawa aku berusaha menyampaikan!

ABU SAIF @ www.saifulislam.com
68000 AMPANG

Wednesday, May 26, 2010

Pagi Jumaat....

Pada setiap Jumaat, selepas selesai menunaikan solat Jumaat, seorang Imam
dan anaknya yang berumur 7 tahun akan berjalan menyusuri jalan di kota itu
dan menyebarkan risalah bertajuk "Jalan-jalan Syurga" dan beberapa karya
Islamik yang lain.

Pada satu Jumaat yang indah, pada ketika Imam dan anaknya itu hendak keluar
seperti biasa meghulurkan risalah-risalah Islam itu, hari itu menjadi amat
dingin dan hujan mulai turun.

Anak kecil itu mula membetulkan jubahnya yang masih kering dan panas dan
seraya berkata "Ayah! Saya dah bersedia"

Ayahnya terkejut dan berkata "Bersedia untuk apa?". "Ayah bukankah ini
masanya kita akan keluar menyampaikan risalah Allah"

"Anakku! Bukankah sejuk keadaan di luar tu dan hujan juga agak lebat"

"Ayah bukankah masih ada manusia yang akan masuk neraka walaupun ketika
hujan turun"

Ayahnya menambah "Ayah tidak bersedia hendak keluar dalam keadaan cuaca
sebegini"

Dengan merintih anaknya merayu "Benarkan saya pergi ayah?"

Ayahnya berasa agak ragu-ragu namun menyerahkan risalah-risalah itu kepada
anaknya "Pergilah nak dan berhati-hatilah. Allah bersama-sama kamu!"

"Terima kasih Ayah" Dengan wajah bersinar-sinar anaknya itu pergi meredah
hujan dan susuk tubuh kecil itu hilang dalam kelebatan hujan itu.

Anak kecil itu pun menyerahkan risalah-risalah tersebut kepada sesiapa pun
yang dijumpainya. Begitu juga dia akan mengetuk setiap rumah dan memberikan
risalah itu kepada penghuninya.

Setelah dua jam, hanya tinggal satu saja risalah "Jalan-jalan Syurga" ada
pada tangannya. DIa berasakan tanggungjawabnya tidak akan selesai jika masih
ada risalah di tangannya. Dia berpusing-pusing ke sana dan ke mari mencari
siapa yang akan diserahkan risalah terakhirnya itu namun gagal.

Akhirnya dia ternampak satu rumah yang agak terperosok di jalan itu dan mula
mengatur langkah menghampiri rumah itu. Apabila sampai sahaja anak itu di
rumah itu, lantas ditekannya loceng rumah itu sekali. Ditunggunya sebentar
dan ditekan sekali lagi namun tiada jawapan. Diketuk pula pintu itu namun
sekali lagi tiada jawapan. Ada sesuatu yang memegangnya daripada pergi,
mungkin rumah inilah harapannya agar risalah ini diserahkan. Dia mengambil
keputusan menekan loceng sekali lagi. Akhirnya pintu rumah itu dibuka.

Berdiri di depan pintu adalah seorang perempuan dalam lingkungan 50an.
Mukanya suram dan sedih. "Nak, apa yang makcik boleh bantu?"

Wajahnya bersinar-sinar seolah-olah malaikat yang turun dari langit.
"Makcik, maaf saya mengganggu, saya hanya ingin menyatakan yang ALLAH amat
sayangkan makcik dan sentiasa memelihara makcik. Saya datang ini hanya
hendak menyerahkan risalah akhir ini dan makcik adalah orang yang paling
bertuah". Dia senyum dan tunduk hormat sebelum melangkah pergi.

"Terima kasih nak dan Tuhan akan melindungi kamu" dalam nada yang lembut

Minggu berikutnya sebelum waktu solat Jumaat bermula, seperti biasa Imam
memberikan ceramahnya. Sebelum selesai dia bertanya "Ada sesiapa nak
menyatakan sesuatu"

Tiba-tiba sekujur tubuh bangun dengan perlahan dan berdiri. Dia adalah
perempuan separuh umur itu. "Saya rasa tiada sesiapa dalam perhimpunan ini
yang kenal saya. Saya tak pernah hadir ke majlis ini walaupun sekali. Untuk
pengetahuan anda, sebelum Jumaat minggu lepas saya bukan seorang Muslim.
Suami saya meninggal beberapa tahun lepas dan meninggalkan saya keseorangan
dalam dunia ini" Air mata mulai bergenang di kelopak matanya.

"Pada Jumaat minggu lepas saya mengambil keputusan untuk membunuh diri. Jadi
saya ambil kerusi dan tali. Saya letakkan kerusi di atas tangga menghadap
anak tangga menuruni. Saya ikat hujung tali di galang atas dan hujung satu
lagi diketatkan di leher. Apabila tiba saat saya untuk terjun, tiba-tiba
loceng rumah saya berbunyi. Saya tunggu sebentar, pada anggapan saya, siapa
pun yang menekan itu akan pergi jika tidak dijawab. Kemudian ia berbunyi
lagi. Kemudian saya mendengar ketukan dan loceng ditekan sekali lagi".

"Saya bertanya sekali lagi. Belum pernah pun ada orang yang tekan loceng ini
setelah sekian lama. Lantas saya melonggarkan tali di leher dan terus pergi
ke pintu"

"Seumur hidup saya belum pernah saya melihat anak yang comel itu.
Senyumannya benar-benar ikhlas dan suaranya seperti malaikat". "Makcik, maaf
saya mengganggu, saya hanya ingin menyatakan yang ALLAH amat sayangkan
makcik dan sentiasa memelihara makcik" itulah kata-kata yang paling indah
yang saya dengar".

"Saya melihatnya pergi kembali menyusuri hujan. Saya kemudian menutup pintu
dan terus baca risalah itu setiap muka surat. Akhirnya kerusi dan tali yang
hampir-hampir menyentap nyawa saya diletakkan semula ditempat asal mereka.
Aku tak perlukan itu lagi".

"Lihatlah, sekarang saya sudah menjadi seorang yang bahagia, yang menjadi
hamba kepada Tuhan yang satu ALLAH. Di belakang risalah terdapat alamat ini
dan itulah sebabnya saya di sini hari ini. Jika tidak disebabkan malaikat
kecil yang datang pada hari itu tentunya roh saya ini akan berada
selama-lamanya di dalam neraka"

Tiada satu pun anak mata di masjid itu yang masih kering. Ramai pula yang
berteriak dan bertakbir ALLAHUAKBAR!

Imam lantas turun dengan pantas dari mimbar lantas terus memeluk anaknya
yang berada di kaki mimbar dan menangis sesungguh-sungguh hatinya.

Jumaat ini dikira Jumaat yang paling indah dalam hidupnya. Tiada anugerah
yang amat besar dari apa yang dia ada pada hari ini. Iaitu anugerah yang
sekarang berada di dalam pelukannya. Seorang anak yang seumpama malaikat.

Biarkanlah air mata itu menitis. Air mata itu anugerah ALLAH kepada
makhlukNya yang penyayang

TAKBIR!! ALLAHUAKBAR!

Sunday, May 16, 2010

KISAH BENAR

PENGAKUAN BEKAS PADERI KRISTIAN.

Nama saya Salleh Bin Omar, nama Kristian Joseph.

Saya dilahirkan di Kedah pada 5/5/1940, bapa saya seorang India
Muslim dan mak saya orang Banting, Selangor. Bapa saya telah pulang ke India
dan emak saya berada di Kedah,Pondok Kg Pisang. Pada 1970 saya telah
pergi ke Johor Bahru untuk mencari kerja bersama-sama kawan-kawantetapi gagal. Saya terpaksa
tidur di stesen keretapi. Saya telah bertemu dengan seorang paderi bernama Father Chong. Kami diberi layanan istimewa,tempat tinggal, makan dan minum dan tinggal selama 2 tahun. Kami diajar sembahyang dalam bahasa Inggeris. Pada satu hari iaitu dalam tahun 1974, saya telah bertemu dengan seorang paderi besar di Malaysia, dari KualaLumpur bernama Kamaruddin Hj Ahmad. Beliau telah membawa saya tinggal diseksyen 14, Jalan Gasing, Petaling Jaya. Kami belajar selok belok agama Kristian di Gereja Jalan Gasing dan dibina khas! untuk orang Melayu beragama Islam (ada hingga sekarang).Setelah satu tahun saya tinggal disana, saya telah dihantar ke Indonesia selama 6 bulan, belajar cara-cara
untuk sembahyang orang mati, talkinkan orang dan macam-macam lagi dalamBahasa Malaysia .


Saya belajar sekali dengan Ibu Tien Suharto yang menjadi pemimpin
Agong Wanita Kristian seluruh Asia dan Bendahari Agong wanita Kristian
seluruh Indonesia . Saya pulang ke Malaysia, kemudian dilantik sebagai
pendakwah dari Perlis hingga ke Johor Bahru. Oleh kerana saya aktif di gereja, saya dihantar
pula ke Filipina selama 1 bulan, belajar selok belok Kristian dalam
bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia kerana terdapat orang Malaysia ,Singapura dan orang Filipina.
Kemudian saya balik ke Malaysia sebagai pendakwah dibayar RM60.00
sehari, kenderaan percuma, seramai 6 orang. Selepas itu dihantar ke Singapura selama 1 bulan di Port Carzy bersama En Aziz orang Telok Intan. Beliau adalah Setiausha Agong Persatuan Melayu
Kristian Singapura. Beliau juga adalah bekas Tentera Udara Di Raja dan berhenti memegang jawatan setiausha agong Kristian Singapore . Apabila dilantik ke gereja saya masih lagi ketua dakwah bersama 6 orang kawan.



Saya dihantar ke Baptish Church di Ipoh, dibekalkan duit RM1,400.00, bersama 2 orang kawan dan sebuah kereta untuk mengkristiankan pelajar-pelajar dan pemuda-pemuda Negeri Perak.... Pada bulan Januari saya berasa tak tenteram dan telah bertemu dengan Tuan Ibrahim, Kadi daerah Ipoh
dan membawa saya bertemu MuftiNegeri Perak dan En Azlan, Pengarah Jabatan Agama dan saya terus
bertaubat.

Jumlah Kristian seramai 3,000 orang telah dikristiankan, terutama penduduk Negeri Perak dan Johor Bahru, Manjoi dan Rapat Setia (Perak). Cara hendak mengenali mereka Lelaki - Berseluar hitam, berbaju putih, bertali
leher hitam, bawa beg James Bond (elaun satu hari RM60.00 ). Perempuan - Berbaju putih skirt hitam dan reben hitam. Di Kuala Lumpur - Daya Bumi, Kota Raya dan Sg Wang Plaza.




Cara-cara berdakwah:
Mereka akan menemubual, tanya asal terutama pencari kerja. Pendakwah
akan belanja makan apa saja, mempelawa tempat tinggal(asrama 120 katil, makan disediakan) didakwah dengan kaset, cara perlahan-lahan diajak sembahyang dengan diberi satu cross selepas dibawa sembahyang akan diberi sejenis air hitam (holy water). Setelah diberi minum 1 minggu lidah menjadi hitam, tidak boleh mengucap dan mendengar azan macam menutup telinga hal dakwah Islam tidak mahu. Air itu khusus untuk orang Islam sahaja. Kewangan gereja RM12.6 juta, sumber dari Sabah, Sarawak ,Filipina dan Singapura.



Motorola adalah penyokong dakwah Kristian ini (terletak di Petaling
Jaya, Pulau Pinang dan Senawang). Senawang terlibat seramai 200 orang, ketua di Senawang, Haji Hanapi Saat dan Hj Ismail orang Sungai Petani Kedah. Haji Hanapi bekas guru - akibat desakan hidup terpengaruh dengan Kristian. Sekolah yang paling teruk dilanda Kristian ialah Victoria Institution. Pengetuanya En Ismail Rahim. 20 orang telah Kristian-susah untuk diberi nasihat kerana kebanyakannya anak menteri dan datuk-datuk.

Di Ipoh
Sekolah Tengku Abd Rahman (STAR)- 2 orang Sekolah teknik seorang pelajar perempuan (bersalib) telah bertaubat, bila saya tanya, katanya untukmain-main saja, akhirnya dia bertaubat. Banting Kamariah bt Sidek -
lepasan sekolah ditarik oleh seorang guru Cina (pendakwah Cina dibayar RM165.00 sehari) En Salleh Omar yang menawarkan cek sebanyak RM10 juta kepada Yusof Noor untuk mengadakan persidangan Kristian sedunia (sebagaimana tersebar di akhbar)1982.

Salasiah bt Sidek- Sekolah Tengku Khursiah, Seremban balik ke Nibong Tebal, accident motor, didalam tudungnya ada salib. Punca terjebak dalam Kristian:

1. Desakan hidup
2.. Kurang agama

Beliau telah dapat menarik semula 300-400 orang
kepada Kristian.Beliau sekarang bekerja dengan Badan Kebajikan
Islam Perak. Beliau mendedahkan juga matlamat 1990 untuk menawan satu Malaysia/Brunei kepada
Kristian. Padri Besar di Malaysia ialah Kamaruddin Hj Ahmad. Pairin Ketingan adalah penaungnya dan saya sebagai timbalan padri itu. Beliau telah dihantar ke Melaka (masjid paling banyak). Beliau pergi
setiap masjid bertanya imam dan bilal untuk membuat kajian mengapa umat Islam malas ke masjid. Selepas mesyuarat 3 hari saya hantar 6 orang pendakwah, tidak sampai sebulan 400 orang telah masuk Kristian di Melaka.


Target Kristian: Pemuda yang tidak faham agama, ada yang tidak tahu Fatihah dan dengan rock-pameran di kapal-kapal. Cara untuk masuk Kristian, mereka perlu gambar 2 keping dan duit setem $7.00 pergi ke mahkamah di Selangor, Kedah, Kuala Lumpur angkat sumpah. Nama dalam kad pengenalan tidak ditukar
(sukar nak dikesan)

Beliau beri penerangan kepada
1. Polis Bukit Aman,
2. Pusat Islam (untukmenyedarkan umat Islam)
Bila dibaca kitab tidak akan terpengaruh dengan Kristian ini. Seorang bekas padri Abd Rahman Yaakob
(Pengarah Anti Dadah,Batu Gajah) pernah menjadi padri selama 23 tahun. En Abd Rahman adalah
berdakwah didalam bahasa Inggeris. Beliau sebagai padri dikenakan 4 syarat
1. Tidak boleh hisap rokok
2. Tidak boleh minum arak
3. Tidak boleh makan benda-benda berdarah
4. Tidak boleh kahwin.


Holy water dibawa dari Indonesia (Ketua padriIndonesia) bapak Bruto yang menyediakan air ini.. Percetakan buku-buku Kristian di Cheras telah disiasat dan mereka ada lesen. Ketua padri Kamaruddin Hj Ahmad. Dalam
pada berdakwah Kristian sebanyak 3 negeri tak boleh dimasuk Kristian iaitu,Kelantan, Kedah dan Terengganu, mereka pernah dipukul hingga patah tangan.



PENGUMUMAN - HARAP DISAMPAIKAN! KPD
ORANG ISLAM KITA
'Sebarkanlah walausatu ayat pun'
(Sabda Rasulullah SAW) 'Nescaya Allah memperbaiki bagimu amalan-amalanmu dan
mengampuni bagimu dosa-dosamu.
Dan barangsiapa mentaati Allah dan Rasul-Nya,
maka sesungguhnya ia telahmendapat kemenangan yang besar.'


(Surah Al-Ahzab:71) demi kebaikan kita bersama untuk
suami,isteri,anak-anak,kaum keluarga,saudara- mara, sahabat-handai dan
generasi akan datang yang kita sayangi. 'Agungkanlah dan laungkanlah
'Allah hu Akbar'......maha suci Allah.


ALLAHUAKHBAR...ALLAHUAKHBAR...

Wednesday, April 28, 2010

exercise..mm..

mengingatkan diri yang dh makin menganjak umur ke angka 40..
kenalah beringat sebelum ditimpa sakit, tu yang berusaha meningkatkan denyutan jantung dengan aktiviti berbasikal bersama kawan2 dan family masing2..kalau sorang2 belum tentu istiqomah( berterusan) hehe..moga2 berjaya
memberi kekuatan fizikal untuk meneruskan ibadah wajib dan sunnah dan menunaikan amanah tugas dan kerja terhadap allah dan manusia..ameen ya rabb!

Thursday, April 22, 2010

ANAS TRAVEL & TOURS

Memperkenalkan kakak saya Hjh Azian & Hj Samsudin yang sudah membuka Travel Agency sendiri setelah lebih 20 tahun berkhidmat dengan utas Travel.


Pejabat mereka di Cempaka Commercial Centre, Senawang N9.Kawasan yang sedang pesat membangun di Senawang sekarang.


Beg untuk pakej umrah/melancong.


Banyak pakej2 menarik telah disusun oleh kakak saya:
1) pakej umrah/ziarah sepanjang tahun 2010
2) pakej melancong domestik yang murah2
3) pakej melancong luar negara untuk budget holiday
gambar pamplet blom dapat diupload lagi..tunggu ye!

Mereka boleh di hubungi di talian:
P : 06-6721951
Hp: 012-3161951
email: anas.traveltour@yahoo.com

Kau yang bernama lelaki

Kau yang bernama lelaki
Lahirmu di sini sebagai seorang pemimpin
Lahirmu jua untuk melindungi yang lain


Jangan engkau pesongkan amanah yang telah diberikan
Jangan engkau abaikan tanggungjawab yang telah diserahkan
Jangan engkau khianati kepercayaan yang telah diucapkan
Dan jangan engkau abaikan janji yang telah kau lafazkan


Jadilah seorang lelaki yang beriman
Jadilah seorang pemimpin yang adil
dan jadilah pelindung kepada yang perlukan perlindunganmu


Berbanggalah kerana dirimu dilahir untuk menjadi pemimpin
Beruntunglah kerana dirimu dipilih untuk melindungi wanita


Ayuh… kita martabatkan peranan masing-masing. Bantulah mereka yang bergelar wanita untuk merasai diri mereka dilindungi. Perlukan perlindungan bukannya bererti mereka lemah. Tetapi ianya satu penganugerahan yang membantu memartabatkan maruah mereka.


Marilah para pembaca sekelian, kita sokong usaha yang telah dilakukan. Semoga setiap usaha kita akan dimudahkan dan diberkati Allah. InsyaAllah.




Tambahan info tentang apa itu Raudatus sakinah

Serangan Jantung dan Amalan Minum Air Panas



Artikel ini berguna untuk semua.

Bukan sahaja amalan meminum air panas selepas makan, tetapi berhubung SERANGAN JANTUNG!!!!.
Kita tidak akan kehilangan apa-apa... malah
akan mendapat faedah dari amalan ini.

Sememangnya sedap minum air berAIS selepas makan.
Walaubagaimanapun, AIS akan membekukan makanan berminyak
yang baru kita makan. Ia akan memperlahankan penghadaman kita.
Bila lemak-lemak ini terbentuk di dalam usus, ia akan menyempitkan banyak saluran dan lama kelamaan ia akan menyebabkan lemak berkumpul dan kita semakin gemuk dan menuju ke arah mendapat pelbagai PENYAKIT.
Jalan terbaik...adalah untuk minum sup panas atau air PANAS/suam selepas makan.

:Nota penting tentang SERANGAN JANTUNG!!!

Kita patut tahu bahawa bukan semua tanda-tanda serangan jantung akan mula terasa pada tangan sebelah kiri.
Berhati-hati juga pada permulaan sakit sedikit-sedikit pada bahagian atas dada kita.
Kita mungkin tidak akan mengalami sakit dada pada
serangan pertama serangan jantung.
Keletihan dan berpeluh adalah tanda-tanda biasa. Malah 60% penghidap SAKIT JANTUNG tidak bangun selepas tidur.
Marilah kita berwaspada dan berhati-hati..

Bila al-Quran mula bersuara…

Waktu engkau masih kanak-kanak.............kau laksana kawan sejatiku
Dengan wudu', aku kau sentuh dalam keadaan suci, aku kau pegang
Aku, kau junjung dan kau pelajari
Aku engkau baca dengan suara lirih atau pun keras setiap hari
Setelah selesai engkau menciumku mesra

Sekarang engkau telah dewasa..............
Nampaknya kau sudah tak berminat lagi padaku...
Apakah aku bahan bacaan usang yang tinggal sejarah...?
Menurutmu, mungkin aku bahan bacaan yang tidak menambah pengetahuanmu
Atau, menurutmu aku hanya untuk anak kecil yang belajar mengaji.......

Sekarang, aku tersimpan rapi sekali, sehingga engkau lupa di mana aku tersimpan
Aku sudah engkau anggap hanya sebagai pengisi setormu.
Kadang kala aku dijadikan mas kawin agar engkau dianggap bertaqwa
Atau aku kau buat penangkal untuk menakuti iblis dan syaitan

Kini aku lebih banyak tersingkir, dibiarkan dalam kesendirian, kesepian.
Di dalam almari, di dalam laci, aku engkau pendamkan.

Dulu...pagi-pagi...surah-surah yang ada padaku engkau baca beberapa halaman.
Di waktu petang, aku kau baca beramai-ramai bersama temanmu di surau.....

Sekarang...seawal pagi sambil minum kopi...engkau baca surat khabar dahulu
Waktu lapang engkau membaca buku karangan manusia
Sedangkan aku yang berisi ayat-ayat yang datang dari Allah Azzawajalla,
Engkau abaikan dan engkau lupakan...

Waktu berangkat kerja pun kadangkala engkau lupa baca pembuka surah2ku
(Bismillah).
Di dalam perjalanan engkau lebih asyik menikmati muzik duniawi
Tidak ada kaset yang berisi ayat Allah yang terdapat di dalam keretamu
Sepanjang perjalanan, radiomu selalu tertuju ke stesen radio kesukaanmu
Begitu mengasyikkan.

Di meja kerjamu tiada diriku untuk kau baca sebelum kau mulai kerja
Di komputermu pun kau putar muzik kegemaranmu
Jarang sekali engkau putar ayat-ayatku.........
Email temanmu yang ada ayat-ayatku pun kau abaikan
Malah untuk forward pun engkau rasa malas sekali
Engkau terlalu sibuk dengan urusan dunia mu
Benarlah dugaanku bahawa engkau kini sudah benar-benar hampir melupaiku

Bila malam tiba engkau tahan bersekang mata berjam-jam di depan TV
Menonton bermacam-macam program yang belum tentu mendapat pahala
Di depan komputer berjam-jam engkau betah duduk
Hanya sekadar membaca facebook dan chatting sahaja

Waktu pun cepat berlalu.........
Aku semakin kusam dalam almari mu
Mengumpul debu atau mungkin dimakan hama
Seingatku, hanya awal Ramadhan engkau membacaku kembali
Itupun hanya beberapa lembar dariku
Dengan suara dan lafaz yang tidak semerdu dulu
Engkau pun kini terangkak-rangkak ketika membacaku
Atau waktu kematian saudara atau taulan mu

Bila engkau di kubur sendirian menunggu sampai kiamat tiba
Engkau akan diperiksa oleh para malaikat suruhan-Nya
Apakah TV, radio, hiburan atau komputer dapat menolongmu?
Yang pasti ayat-ayat Allah yang ada padaku dapat menolongmu
Itu janji Tuhanmu, Allah Maha Besar

Sekarang engkau begitu enteng membuang waktumu...
Setiap saat berlalu...
Dan akhirnya.....
Kubur yang setia menunggu mu...........

Engkau pasti kembali, kembali kepada Tuhanmu
Jika aku engkau baca selalu dan engkau hayati...
Di kuburmu nanti....
Aku akan datang sebagai pemuda gagah nan tampan
Yang akan membantu engkau membela diri
Dalam perjalanan ke alam akhirat
Dan akulah "Al-Quran", kitab sucimu
Yang senantiasa setia menemani dan melindungimu.

Peganglah aku kembali.. .. bacalah aku kembali aku setiap hari
Karena ayat-ayat yang ada padaku adalah ayat-ayat suci
Yang berasal dari Allah Azzawajalla
Tuhan Yang Maha Pengasih lagi Maha Pemurah
Yang disampaikan oleh Jibrail melalui Rasulmu

Keluarkanlah segera aku dari almari, lacimu....
Letakkan aku selalu di depan meja kerjamu.
Agar engkau senantiasa mengingati Tuhanmu.

Sentuhilah aku kembali...
Baca dan pelajari lagi aku....
Setiap datangnya pagi, petang dan malam hari walau secebis ayat
Seperti dahulu....
Waktu engkau masih kecil
Di surau kecil kampungmu yang damai

Jangan engkau biarkan aku sendiri....
Dalam bisu dan sepi....

****Sama-sama kita mengambil iktibar!!
Nukilan Suzana Gha

Sunday, April 18, 2010

"A PARENT'S NOTE TO A TEACHER"

I'm the voice of a grateful parent
whose child was in your class...
the one who needed help to find his way
You've been a special blessing
as you helped my child succeed
and I'm thankful for the part you had to play
You gave him so much more
than just the lessons in the books
you gave him wings...so he could learn to fly
You ignited a flame within his soul
a passion to learn and grow...
to never give up and always be willing to try
Your encouragement inspired him
and your kindness was so real
but the thing that thrills my heart the most is this...
By building his self-confidence
you changed his life this year
he believes in himself...and a brighter future is his!


Deep in a teacher's heart...
IT'S UP TO ME by Haim Ginott

I've come to the frightening conclusion that
I am the decisive element in the classroom.
It's my daily mood that makes the weather.
As a teacher, I possess a tremendous power
to make a child's life miserable or joyous.
I can be a tool of torture or an instrument of inspiration.
I can humiliate or humour, hurt or heal. In all situations,
it is my response that decides whether
a crisis will be escalated or de-escalated
and a child humanized or de-humanized.

Tuesday, April 6, 2010

Kids Are Quick

TEACHER: Maria, go to the map and find North America .
MARIA: Here it is.
TEACHER: Correct. Now class, who discovered America ?
CLASS: Maria.
____________________________________

TEACHER: John, why are you doing your math multiplication on the floor?
JOHN : You told me to do it without using tables.
__________________________________________

TEACHER: Glenn, how do you spell 'crocodile?'
GLENN: K-R-O-K-O-D-I-A-L'
TEACHER: No, that's wrong
GLENN: Maybe it is wrong, but you asked me how I spell it.

(I Love this kid)
____________________________________________

TEACHER: Donald, what is the chemical formula for water?
DONALD: H I J K L M N O.
TEACHER: What are you talking about?
DONALD: Yesterday you said it's H to O.
__________________________________

TEACHER: Winnie, name one important thing we have today that we didn't have ten years ago.
WINNIE: Me!
__________________________________________

TEACHER: Glen, why do you always get so dirty?
GLEN: Well, I'm a lot closer to the ground than you are.
_______________________________________

TEACHER: Millie, give me a sentence starting with ' I. '
MILLIE: I is...
TEACHER: No, Millie..... Always say, 'I am.'
MILLIE: All right... 'I am the ninth letter of the alphabet.'
________________________________

TEACHER: George Washington not only chopped down his father's cherry tree, but also admitted it. Now, Louie, do you know why his father didn't punish him?
LOUIS: Because George still had the axe in his hand...
______________________________________

TEACHER: Now, Simon, tell me frankly, do you say prayers before eating?
SIMON: No sir, I don't have to, my Mom is a good cook.
______________________________

TEACHER: Clyde , your composition on 'My Dog' is exactly the same as your brother's. Did you copy his?
CLYDE : No, sir. It's the same dog.
___________________________________

TEACHER: Harold, what do you call a person who keeps on talking when people are no longer interested?
HAROLD: A teacher

Sunday, April 4, 2010

Gambar Eksklusif





Janin Tersenyum & Menangis Dalam Rahim Ibu...! ~thnx to ainolhidayah, my friend~



Foto-foto bayi yang belum lahir..janin2 ini pun ternyata mampu mengejapkan matanya, menguap, mengernyitkan dahi dan..menangis!, Prof Stuart Campbell yang mempelopori teknik rekaman gambar ini, mengatakan. “Pendapat mengatakan bayi tidak tersenyum sampai usia 6 minggu setelah lahir adalah tidak benar. Padahal, sebelum lahir pun bayi-bayi itu sering sekali tersenyum.” Gambar-gambar ini, dibuat menggunakan ultrasound 4D, yang mencatat gema/gaung yang berasal dari rahim ibu, dan mencatatnya secara digital oleh Profesor Stuart Campbell – Pakar Perbidanan Inggeris. Pengamatan yang dilakukan selama berjam-jam, akan menghasilkan gambar yang membuat orangtua seperti menonton video kehidupan bayinya.
foto tadi, juga akan membantu doktor mendapatkan peringatan awal bila bayi-bayi dalam kandungan itu abnormal, seperti: langit-langit mulutnya terbelah, sindrom down dan kelainan lain yang berkaitan dengan tungkai, lengan, serta anggota tubuh lainnya. Foto-foto janin ini, boleh diambil ketika usia kandungan si ibu baru 12-20 minggu. Biaya pengambilan gambar janin ini, kira-kira, 275 poundsterling...Masya Allah..maha Hebat dan Agongnya ALLah yang mencipta kejadian unik dalam ruang sempit rahim kita...

Thursday, April 1, 2010

sharing is caring ~ tazkirah dari dr fadhilah kamsah

"Ada orang datang ke pejabat dengan perasaan penuh gembira & ceria ,
ada datang dengan perasaan "biasa" dan ada datang dengan perasaan serba tak kena ."

Ingat lah, sesiapa yang datang hanya dengan perasaan "biasa" saja,
hasilnya adalah "biasa" saja, sesiapa yang datang dengan ceria,
hasilnya akan jadi lebih daripada biasa ataupun luar biasa.

Bekerja la dengan ceria agar menghasilkan produktiviti yang luar biasa yang
akan menggembirakan orang di sekeliling kita.
Semoga hasil itu akan mendapat keberkatan insyallah..."
Jadi renungkan lah....

1.. Ada antara kita datang ke pejabat hanya memenuhi tanggungjawab 'DATANG BEKERJA' tapi hampa,
hasilnya macam kita ' TAK DATANG' kerja

2. Ada kala kita rasa kita BUSY giler, rupanya kita hanya 'KELAM KABUT' .

3. Adakala kita rasa kita PERIHATIN , tapi rupanya kita BUSY BODY.

4. Adakala kita rasa kita OPENMINDED and OUTSPOKEN tapi rupanya kita KURANG PENGAJAR'AN.

5. Adakala kita rasa kita berpemikiran KRITIS , rupanya kita hanya lebih kepada
KRITIK yang mencipta KRISIS .

6. Adakala kita rasa kita ingin menjadi LEBIH MESRA tapi rupanya kita di lihat lebih MENGADA-NGADA .

7. Adakala kita suka bertanya 'KENAPA DIA NI MCM TAKDE KEJE', adalah lebih baik kita tanya
'APA LAGI KEJE YANG AKU BOLEH BUAT ?'

8. Adakala kita rasa kita ni pekerja yang SEMPURNA,BAIK DAN BERDEDIKASI tapi cuba tengok dalam-dalam,sela-
gi hati kita berdengki,jatuhkan reputasi sesama rakan sekerja (report kat bos kawan kita tak bagus dari kita)dan
tak amanah (mencuri dan tak siapkan kerja),kita sebenarnya patut terima hakikat betapa kita lebih teruk dari dari
anggapan kita itu sendiri.

Pejam mata dan renung lah diri, kalau kita perlu melakukan ANJAKAN PARADIGMA ,
maka lakukanlah segera...tapi manusia tetap manusia..
sukar untuk berubah kerana kita selalu beranggapan kita lebih baik...
adakah dengan merasakan itu kita sememangnya terbaik?

Maka untuk itu , mari kita mula senyum, ceria, mesra sesama kita
dan tingkat kerjasama dalam kerja,
tak rugi kita semai rasa 'kekeluargaan' dalam tugasan ...
kalau kita kurang kerja, cari la kerja membantu teman-teman yang lain.

Tak dapat gaji lebih pun tak apa sebab pahala dapat..
kita withdraw kat akhirat nanti...
tapi kalau kita asyik dengki mendengki..
nasib la sebab sudah ditentukan jalan yang sukar itu yang kita pilih..

Renungi lah, berapa ramai kawan kita dan berapa ramai lawan kita,
nescaya itulah kayu pengukur diri yang sebaiknya...

"Mengkritik tidak bererti menentang,
Menyetujui tidak semestinya menyokong,
Menegur tidak bermakna membenci,
dan berbeza pendapat adalah kawan berfikir yang baik."

Thursday, March 18, 2010

children dayout

cuti chinese new year yang lepas, kakak saya, kak yan pergi umrah, kerana nak set up bisness baru dia ANAS TRAVEL di senawang.ke mekah untuk bayar hotel2 di sana la, tanda jad, sign mou.selain umrah dia buat tour ke serata dunia.kakak saya ni memang la expert bab2 meniaga, dulu sejak 20 tahun yang lalu dialah yang memajukan **** travel hingga msyhur sekarang, dah sampai masanya kak yan quit dan buat bisness sendiri.so, sepanjang seminggu cuti tu, saya kenalah menjaga anak2nya, tu yang bawak budak2 ke pantai kuala linggi..tempat yang 6 tahun tidak saya kunjungi...masyaallah...masih indah dan bersih terpelihara lagi kawasan chalet kat situ, pasir pantainya lembut,kawasannya redup, chalet pun murah..kira berbaloi la nak bawak anak2.bayangkan berkayak hanya rm15 sejam!! jauh beza ngan kat jeddah!

nurul, ammar n syaza ( anak abang)

naufal, ammar n nurul

'aamer dah keletihan...sakan main air!

si naufal n nurul anak k yan..seronok benar la budak2 main pasir n air..

sanah helwah ya 'aamer





ni lah 'aamer..genap setahun dah umur 'aamer disember lepas (sorry lambat upload hehe..)moga menjadi anak yang soleh dan mujahid fi sabilillah..ameen.

leni 'aamer dh pandai bercakap, patah2 mudah yang dia aje yang faham hehehe, akan menari bila bunyi muzik( x tau saper ajar), akan gigit orang time2 gatal gusi, gigi pon dah penuh atas bawah, sangat suka swimmingtime kat kejiranan persint 11 dan jogging2 kat jogging trek atas bukit...masyaallah..sanah helwah darling..

kursus excel advance


suasana dalam kelas...best..

dah grad dah..pasni pandai la guna excel dgn advancenya hehehe

seronok pulak tup2 kena attend kursus komputer setelah lama berzaman tak belajar komputer..alhamdulillah programnya menarik, microsoft excel yang memang saya pun kurang pandai menggunakannya..bila dah belajar dua hari kat kursus tu barulah nampak betapa mudahnya hidup jika kita pandai guna excel...memang menakjubkan otak orang yang reka program ni..tapi lebih2 lagilah heBATnya pencipta yang mencipta otak tersebut..masyaallah, subhanallah...kerdil rasanya diri insan jika dibandingkan dengan allah yang Maha Bijaksana lagi Hakeem...Allahu Akbar!

children dayout


ada banyak chalet murah2 kat dalam ni

landak..spesis binatang yang ammar tak pernah kenal

seronok sangat dapat tengok kelip2 dlm gelap, cantik masyaallah macam lampu kelip2 kat pokok2..gambar tak boleh snap..salah coz akan takutkan kelip2

time2 free hujung minggu adalah amat berharga bagiku sekarang...sejak dua menjak duduk malaysia di asyik je kena outstation..dah le ujung minggu sibuk menyiapkan rumah sebelum ditinggalkan seminggu, tu yang bila ada masa bawak la si ammar n amer ke kuala selangor melihat kelip-kelip dan binatang yang pelik2 kat taman alam kuala selangor, naik bukit malawati bermain dengan monyet, jogging sekitar nature park, naik tren dll..seronokla budak2 dapat lihat keindahan ciptaan allah, menghargai dan memuji kebesaran pencipta..

Wednesday, February 24, 2010

syawarma oh syawarma



makananan kegemaran kami anak beranak ialah syawarma.selama duduk di jeddah, tempat yang paling best menjual syawarma ialah di kedai lebanese di ar rihab , jeddah.kerinduan pada syawarma yang membuak2 telah menyebabkan kami meng"explore" kedai2 makan arab di malaysia ni dan akhirnya terjumpalah restoran saba' di cyberjaya yang menjual syawarma seperti di arab.pergghh..makan bagai dah lama kemaruk padahal baru 7 bulan meninggalkan jeddah...bila melihat syawarma teringatlah arab yang dalam gambar di atas..best fren husband tu hehehe...sampai dah kenal sebab selalu beli 6 bungkus(sorang 2!!)

Thursday, February 18, 2010

baby crying contest

anjuran:
k pah~ aulad jannah




ini 'aamer, baby saya berumur 1 tahun 2 bulan sekarang..sedang lasak ke hulu hilir, dan ini gambarnya menangis ketika kami di atas hop in hop off bus di hongkong masa holiday aritu..masa gambar di ambil dia berumur genap setahun..dia nangis time tu sebab sangat2 marah kerana dipegang dan tak diberi kebebasan bergerak hehehe!
amacam k pah, ada can menang tak..ok tak?

The Wedding of Ammar~Eka

16 November 2017 Solat Hajat di Surau Dwiputra diadakan selepas solat maghrib diimamkan oleh suami. Alhamdulillah kehadiran seperti jemput...