Saturday, June 28, 2014

Trip to medan part two

Day 4

Menginap di sini
get set
 
Hari ini sightseeing bandar medan...





Istana Maimon
 





dimulakan denga Istana Maimon..Ia adalah istana raja yang memerintah medan pada 150 tahun lalu oleh sultan Makmun Al Rasyid Perkasa Alamsyah pada tahun 1887–1891, seluas 2,772 m² dan mempunyai 30 bilik. Apabila indonesia sudah jadi republik, sistem berajanya sudah lama tamat..so raja2 tiada elaun, makanya sumbangan orang ramai diperlukan untuk  menjaga istana agar sentiasa elok dan cantik.
Dalam istana boleh bayar rm3 sahaja untuk berpakaian traditional raja dan duduk bersemayam atau bersanding..wah..cantik berseri habih kawan2 ku hehehe












 
 raja dan permaisuri medaan hehe..
permaisuri dan dayang hehe.
 

plan next trip hihi..
.
Lepas tu ke Kedai India, membeli kain-kain sutera, kain batik, seluar palazo motif kain batik hitan putih dll..memang murah..
Kemudian ke Pasar Ikan..namanya pasar ikan, tapi ia adalah market menjual segala bagai kain baju, makanan dll..kat situ kami membeli lagi kain baju, telekong..dan kerepek pisang goreng, kacang medan dll..sarat tangan menjinjing barang kiri dan kanan hahaha..oh, saya membeli buah2an dan minta dipotong di situ juga macam mangga dll..sedap dan maniss!
malam, kami ke sun plaza..sale!sale! and sale!


panorama 

menikmati jus2 segar..pergh

sun plaza

Di hotel, semua kena siap-siap packing barang sebelum tidur sebab esoknya dalam pukul 3 a.m kami kena bertolak ke airport dah...malam tu berlaku gemba bumi di aceh dalam sekitar jam 10..pertama kali saya terasa lantai hotel swing 180 darjah..Ya Allah..apa yang terlintas dalam kepala waktu itu ialah..apa yang nak dicapai sebelum lari turun ke bawah kalau jadi apa-apa?sorang member dalam toilet..yang lain2 sure tengah khidmat diri juga ataupun packing..owh tidak! doa panjang lebar saya baca agar tiada apa2 menimpa..alhamdulillah semuanya selamat malam tu..dan kami balik ke tanah air pada esok harinya dengan selamat juga alhamdulillah...