Thursday, February 11, 2016

Padang Trip Part 2

Day 3:
Hari ketiga bermula dengan perjalanan ke Lambah Harau Waterfall. Di sepanjang perjalanan, Pertamanya kami singgah di kedai Singai Ummi Aufa Hakim-kedai kerepek..Terdapat kerepek pelbagai jenis termasuk kopi bukit tinggi, yang diproses dari daun..unik!
 
mesin potong kerepek

 


 pemandangan kiri kanan jalan..
kerepek ikan
 
 
 sebelah kedai kerepek ada kedai kain pulak..

 yang ni 600,000 aka rm 180

Lepas tu singgah makan segala produk daripada jagung di Jagung Aina F1.. baik cekodok, bingka, jagung rebus, donut jagung, jagung kelapa dll semua ada..fuhh..kenyangg!
 



duduk dari kiri Pak Benny, driver Pak adi dan Pak Dayat
 
Dari aina F1 kami terus ke lembah Harau..wow, kawasan gunung batu..masya allah, macam the grand canyon USA(ekekeke perasaanku..)





 

 




 
 makan durian lagi..sedapp!

 
Dari Lambah harau terus ke Kelok 9..ingatkan apa, rupa-rupanya highway yang melengkuk-lengkuk dan di sudut paling strategik ada deretan kedai makan dan minum serta tempat bergambar yang paling cantik anglenya..oooo
 

 
deretan kedai makan

 
 


 berani

 Lepas kelok 9 kami terus lunch dan solat...
 
menu padang..as usual yummy! 
 
Selepas itu, kami singgah di kedai pisang salai dan kerepek dan merasa minum kopi authentic diperbuat daripada daun..yummy..kami beli pelbagai kerepek dan pisang salai termasuk kerepek keladi bewarna purple dan mereka boleh packing dalam kotak siap untuk masuk kargo..senang!
 
 
Lastly kami ke pasar atas..yeayy shopping time again..kali ni memang cukup masa sampai sarat tangan kiri dan kanan, siap hujan lebat lagi time maghrib..fuhh! Landmark di pasar atas ialah Jam Gadang.
Jam Gadang-Clock Tower
 
 
ada kereta kuda, boleh round2
 
 opposite Jam Gadang ialah istana Bung Hatta
 
another angle of Jam Gadang..
 
 keril cari jaket..segala macam ada
 
Hasil pancingan di pasar atas..t shirt, kain pasang sulam segala kaler dan corak..fuhh termasuk telekung siti khadijah
rm 90-telekung
rm 50-kain jubah
rm 8/rm10 t.shirt lengan 3 suku



telekung ct khadijah-murah sikit rm 70

 rm55 (byk lg corak lain2..x sempat snap pic dh habis terjual kat off..ohh)


 rm23
Bagi penggemar jaket motor, boleh mencarinya di Butik Respiro, Jalan Sultan Syahrir, Sipang Tarok.
kena naik teksi atau bende (kereta kuda hahaah..)
  
 

 
 
rm150..material high quality macam material baju divers
 
 Untuk makan malam hari ini kami nak makan menu bebas..ada nak makan sup, ada nak makan mee goreng ada nak makan bakso dll..Pak Benny pon layaaan baikk punyaa..Dibawanya kami makan di sini..order2 saya bayar..wow...
 
 mee maggi goreng/bakso n nasi/ nasi ayam ikan sembilang 
 ada entertainer siap..kami bagilaa tips sikit
sup tulang/bakso
 TQ pak..kenyang sudaaa..Alhamdulillah!

 
 
 
 


1 comment:

Ibu Anita said...

Assalamualaikum.wr.wb. perkenalkan nama saya Ibu Anita Tki Malaysia, saat menulis ini saya teringat memory masa lalu.saya sangat tergugah hati melihat coretan hati yang bapak tulis. saya jadi teringat tentang masa-masa sulit dulu,karena iktiar dan usaha , seolah2 menjadi dendam bukan lagi motivasi, cuma satu tujuan saya pada saat bagaiman caranya untuk bangkit..singkat kata berbagai macam iktiar dan cara yang saya lalui, mengingat pada saat itu hutang saya 1,2m yang tidak sedikit, belum lagi bunga renternir yang bertambah. karena usaha, kesungguhan hati, akhirnya menemukan jalan /solusi . saya percaya ALLAH ITU TIDAK DIAM MAHA PENYAYANG , cobaan itu bukan lah ujian tapi hadiah yang tersilmut untuk kebahagiaan yang sebenar2nya. Sudah banyak para normal yg kami mintai angka togel dan uang gaib cuma Ki Witjaksno yg berhasil alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus. jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi Ki Witjaksno:0852_2223_1459. ingat kesempatan tidak akan datang untuk yang kedua kalinya KLIK-> BOCORAN TOTO 2D 3D 4D 5D 6D