Tuesday, January 1, 2013

thailand trip part 3

Day 3

Pagi

Berbekalkan nama2 tempat dan GPS kami menuju ke destinasi pertama iaitu tempat Baby Elephant Show...Wahh..si amer mula-mula agak takut tengok anak2 gajah buat pelbagai show..mereka bermain gelung, membuat gerakan akrobatik, seekor main muzik harmonica seekor lagi menari dll..bila mula bagi pisang pun lari ketakutan..akhirnya lama2 barulah berani hehehe
gajah cerdik

Tengahari
Meneruskan perjalanan ke National Park Panombenja untuk Elephant Riding dan jungle exploring..wow..kali ni memang challenging sebab kawasan berbukit2 dan berselut2 sebab hujan agaknya malam sebelum tu..kecutt perut!






jalan lecak berbukit2


lepas naik gajah acara wajib elephant feeding..kemudian kami dijamu dengan hidangan buah nenas yang sangat maniss..terbaik! biasanya anak2 tak suka nenas sebab rasa pedih kat lidah, tapi berebut2 kat sini nak makan nenas masya allah!

Petang

Kami meneruskan lagi perjalanan mencari  lagi 2 tempat iaitu hot stream dan emerald pool...Sangat teruja nak tengok macamana tempat ni..kalau lihat di pamplet tour memang menarik! Tempat ni agak2 dalam 40minit dari krabi..kena melintasi airport krabi arah ke trang.tapi memang berbaloi2..

hot spring..hot waterfall macam2 nama diberikan kat signboard buat kita keliru.rupa2nya ni hah..
 Air terjun panas..kami turun ambik wudhuk
 dari sini mengalir ke kawasan kolam bertingkat-tingkat ini


 cantik sangat...tapi mat saleh ada yang duduk dalam kolam kenit tu tak nak keluar2..adoi

Selepas tempat ni..kami macam lost in the woods sebab tak ada dalam gps tempat emerald pool tu dan signboard pun tak de! Menggunakan instinct dan ingatan pada signboard awal2 masuk tadi  akhirnya...alhamdulillah

 Lepas beli tiket kena berjalan kaki dalam 500meter jugak..tapi berbaloi...subhanallah sangat cantik!
 airnya tak sejuk..crystal water!


 ia adalah sebenarnya mata air panas yang membentuk kolam batu kapur...pasir kat bawah tu putih bersih...so macamana kaler air jadi hijau terqouise macam tu? subhanallah kan..rasanya kaler tu datang dari algae atau lumut yang tumbuh di batu kapur sekeliling kolam ni
time to go back..tapi anak2 tak nak balik hehehe...still nak terjun coz nampak anak2 ikan berenang..



1 comment:

Anak Timur said...

best ya gi thailand...leh cakap thailand ke...
maaf ya, saya tompang promot kat sini.. tq
Collagen Powder
ESP – Soy Protein Isolate Powder
GLA Complex
Omega Guard
Vita-E Complex
B-Complex