Friday, December 28, 2012

thailand trip part 1

Day 1

Pagi

Kami mengambil pakej island tour di Trang melalui Jaravee Guides &Tour (halal food), maka pagi itu van pun datang ambil kami di hotel. Masya  Allah..deco vannya wow..
 jeng jeng jeng..

Kami di bawa ke Marakot Cave..sepanjang perjalanan pemandangan yang sangat indah permai damai dan sangat menyejukkan mata dan merehatkan minda..bukit2 pulau berbatu dikelilingi air yang hijau jernih dan pasir2 yang putih adalah kombinasi warna yang cukup sempurna di mata saya..


Tiba di marakot cave, semua kena pakai life jacket, terjun ke dalam air dan berenang secara berurutan untuk masuk ke gua..wah..pengalaman menarik kerana biasanya kami buat cave exploring dengan berjalan kaki..tapi kali ini dengan berenang..fuhh!



Sampai di tengah-tengah gua subhanallah kelihatan ada cahaya..wahh! ada beach yang dikelilingi batu2 dan langit terang kelihatan di tengah2nya..subhanallah..indah ciptaanMU




back again tru the same cave to our boat..we made it!!

happy face..
Lepas naik boat kami diberi makan bubur kacang..oh enaknya..

Selepas itu, kami terus di bawa ke pulau lain untuk snorkelling..ini saat yang dinanti2kan oleh kami..
masya allah banyaknya ikan yang besar2 dan cantik..




naik dari snorkelling dihidangkan dengan lunch secara buffet..hebat orang thailand..boleh hidang lebih dari 7 lauk.atas boat..apalagi, kami pun makan dengan sepuas2nya sambil terapung2 dibuai ombak..adik amer bukan main lapar lagi..1st experience lah kiranya dia berenang dalam laut dalam dan bila dia campak roti ikan banyak kerumun kat permukaan air..menjerit2 suruh saya tangkap ikan2 tu hehehe
Kemudian kami di bawa ke  satu pulau lain dinamakan bay tu Bats Bay..punyalah banyak kelawar dok bergantungan di tepi2 batu2 tepi pulau tu...snorkelling lagi..masa kat sini, saya dapat tangkap seekor ikan kaler biru belang kuning utk amer..punyalah suka dia tak henti2 bercakap.. over exited la pulak..
Selesai sudah island tour, kami diberi minum kopi panas bersama kek span yang sungguh enak..memang orang thai tak kedekut..kalau pakej di langkawi.. island hopping tak ada makanan pun..sendiri bawa hehe

Malam

Ronda keliling pekan Trang ada deretan kedai2 beraneka macam, restoran, kedai souvenir jangan cakaplah melambak2..macam pasar malamlah kat tempat kita..Ada restoran halal dan kami beli burger ramli buat bekal.ada roti canai pelbagai rasa dijual oleh makcik2 dari narathiwat..rasa pisang, coklat dll..orang putih panggil pancake..sedap dan garing..tapi gambar tak sempat snap..laju je budak2 makan..habis!



6 comments:

sura said...

seronoknya saya tengok kak Sal n family enjoy..teringin plak nk ke sana..

mama_sal said...

sura,
awak pon boleh pergi..belanja kat thailand murah mcm indonesia

mama_sal said...

sura,
awak pon boleh pergi..belanja kat thailand murah mcm indonesia

aien ibrahim said...

Salam.. Kak. Boleh taw x brape pakej island hoping ni?

aien ibrahim said...

Salam.. Kak. Boleh taw x brape pakej island hoping ni?

mama_sal said...

aien ibrahim,
pakej island hopping dalam rm 90 seorang
ada yg mahal rm 120 seorang, pergi ke pulau yang hebat2 lah mcm james bond island, maya bay dll

The Wedding of Ammar~Eka

16 November 2017 Solat Hajat di Surau Dwiputra diadakan selepas solat maghrib diimamkan oleh suami. Alhamdulillah kehadiran seperti jemput...