Friday, November 14, 2008

salam perjuangan,

sekian lama tidak membuka blog ini, begitu bz dgn pelbagai urusan, guests dan ke sana sini mengikut suami.
entry kali ini mengenai haji..ya bulan haji menjelang lagi.kalau mengenangkan penat dan letihnya mengerjakan kerja-kerja haji memang serasa tidak larat melakukannya lagi.tapi mengenangkan ini mungkin menjadi haji terakhir buat kami sekeluarga sebelum dipanggil balik menyambung tugas di putrajaya maka akan digagahi jua menunaikannya walau apa rintangan menanti...bunyi khabar tahun ini kawalan ketat akan dilakukan dan semua jemaahhaji akan diperiksa samada mempunyai 'tasreh haji' atau tidak..tapi itu memang gimmik yang sering dilakukan kerajaan saudi untuk mengurangkan bilangan locals keluar haji.
apapun yang penting arafah yang menjadi nadi haji adalah penentu kepada dapatnya haji atau tidak seseorang itu.syahdunya semasa mengulang2 doa di arafah masih terasa, dekatnya terasa diri dengan pencipta, Kau yang Maha Agong Ya Rabb! berjuta2 umat manusia berkumpul hari ini, di waktu dan tempat yang sama, tunduk, rendah hati, menangis, mengadu dan mengkuduskan hati berdoa memohon segala yang dihajati kepadaMu Ya Rabb.
Tidak ada bezanya si kaya maupun si miskin, yang tua, yang muda, bercakap arab jua 'ajam..

Ya allah, bagilah kami kekuatan..moga haji kali ini menguatkan lagi iman, meneguhkan ketaqwaan dan melepaskan kami dari siksaan api neraka..rahmatMu ku harapka ameen ya rabbal alameen.

1 comment:

Mksuzana said...

decorate la sikit ...tepek eccesori bla bla...

HOLIDAY @ KRABI..repeat again

  Well, Thailand has always fascinated me especially krabi and the islands surrounding to it.So, this time I manage to get airasir ticke...