Tuesday, December 22, 2015

birthday aamir

Last sunday 20/12/2015 was aamir's birthday..we had invited all of my families and my in laws plus few close friends to come for his birthday party. He never requested a party before, but suddenly this year he understand about birthday celebration and wanted a party..

Well ammar invited a few of his friend as well for post SPM celebration hahaha, so adik also wanted to have his friends around..but sadly only one of the namelist that I contacted can really made it..many of them are on "sunat" bedrest and others was in their grandmothers'..ngeh ngeh ngeh..

Still having the nieces, nephews and neighbours' children around made his birthday a memorable time for him..

HAPPY SEVENTH BIRTHDAY MY BOY!!
May allah bless your life and always guide u on the right path..ameen!
 
 
 fish for his birthday present
 

 blueberry cake..yummy
 
aamir chose number 8 instead of 7 (confused with the going to be in year 2 in 10 days... hahaha)







 aamir and his friend akid
 




ammar~aamir...dulu & sekarang

Ammar Dulu..
 
 
 

when he was in year 4
 
Ammar Sekarang
 
 

seventeen years old
 
Aamir dulu..
one years old
 
Aamir sekarang..
 
 seven years old 2015
 

 
love of my life
 


Tuesday, December 15, 2015

Haatyai Thailand Last Day




Last Day

Hari terakhir di Thailand merupakan hari yang ditunggu-tunggu juga oleh anak-anak..Hari ni ialah hari shopping dan masuk ice dome. So kami bersarapan di kedai pattani yang baik hati..makan nasi kerabu dan roti canai.pergh..baru tinggalkan Malaysia empat hari dah rasa rindu pulak ekekekeke
order2..
 Kemudian kami ke Grand bazaar, satu-satunya market yang buka waktu pagi pada hari ahad. kalau belah malam banyak market lain.
 
 
pekena pulut mangga
 
minum kelapa dara bakar
 
 
lalu train station haatyai. Kalau naik train dari kajang, sampai di sini.
 
tut tut yang berderet2
 
Ice dome hatyai terletak dalam Hatyai Municipal Park yang mengandungi beberapa taman botani, taman bunga, ice dome, pentas pertunjukan silap mata dan taman permainan kanak-kanak. Ada surau, food court halal food dan ada ayam percik lagi..oh aromanya menusuk hidung.
 
 
 
 
نتيجة بحث الصور عن ‪ice dome hat yai‬‏
ihsan dr internet sebab ketar sejuk, pakai gloves nak snap pictures


tengok silap mata di pentas luar ice dome
 
 
 
masuk floria 




Selepas makan dan solat zohor asar, kami bertolak balik dan sampai di boarder padang besar 40 minit selepas itu..dekat aje rupanya padang besar dari haat yai.. Boleh ulang lagi datang ke haat yai sebab tak sempat masuk 3D museum dan naik cable car ke bukit tinggi hat yaai Insya allah di lain tahun..Bubbye Thailand!


 
Welcome home!!


Koh Mook Thailand Part 3

Day 3

Hari yang di tunggu-tunggu oleh adik aamir sebab hari ni nak naik gajah..sibuk dia nak naik gajah bila dia tengok gambar abang ammar naik gajah di Sri Lanka suatu ketika dulu. Ia juga pengalaman pertama untuk Isyqi hihi..pakej naik gajah ialah 800 bhat iaitu RM96 untuk 30 minit jungle trekking.

 naik motor masuk kampong dalam 5 minit dari hotel
 
 menapak
 
 teruja!
 
 atas gajah..adik suspen aje
 


 
Lepas naik gajah kami dijamu dengan buah-buahan nenas dan tembikai.oh fresh! Selesai bergajah, terjun kolam semula sehinggalah lunchtime.



 Waktu petang mereka ke jeti dan mandi manda terjun naik terjun naik kat jeti...bukan main seronok lagi buat video bermacam-macam aksi terjunan dan slow motion yang dibuat..sangat happy!
 
 jeti tempat memancing
jeti
 
slow motion...seronoknye
 


mandi manda




 
 
Our last dinner hasil pancingan yang bersungguh-sungguh daripada en suami hihi..ikan sweet sour yang sangat best!
 
 
Day 4
 
Hari ni kena check out dari hotel. So pagi-pagi lagi kami dah mula berenang di pantai

sunrise
 
 
 
subhanallah..maha indah ciptaanMU
 
 
 
 
 


 Kemudian masuk kolam semula dan barulah balik bilik dan  mula packing. Lunch telah di tempah oleh husband dan kami checkout jam 11 terus duduk lunch kat restoran sementara menunggu boat datang pick up kami.
 
 
 
 
back time!
 
 

Bubbye beautiful beach!
 
 melihat koh mook dari jauh..spectacular view
 dah sampai di jeti kampong
 


 kuan tungku pier
 
Naik semula kereta dan menuju ke Haatyai pulak..sempat singgah solat zohor asar di masjid ini
Perjalanan ke haat yai mengambil masa dua jam. hari ini hari sabtu so banyak lori dan kenderaan nak ke haatyai, pusat business la katakan. Bandar haat yai tidak seperti masa saya datang dulu pada tahun 2000, mungkin sebab dah banyak berlaku bom sana sini, jadi perniagaan gadis2 sudah tidak kelihatan, kedai-kedai tak nampak suspicious, nampak macam Bandar Melaka aje hihi..so okla sebab kali ni kami bawa anak-anak. Tak naklah mereka melihat perkara yang bukan-bukan kan..
 
Selepas check in dan relax, kami bergerak ke floating market haat yai jaraknya hanya 5km sahaja dari hotel Hi Season tempat menginap.  Ada banyak pilihan makanan dan anjung-anjung untuk duduk makan..
 
 
 
 
 
 pelbagai menu di setiap boat yang berbeza-beza. pilih2 apa nak makan hihi
 
 
 
 pilihan kami ialah nasi ayam percik..pergh sedapp!
 
as usual adik nak ayam goreng
 
 rasa macam kuih koci versi cute dalam bentuk buah..unik!
air kelapa dalam buluh..haha
seperti dijanjikan adik aamir minta dibelikan ikan dan akuarium kecil sebagai hadiah harijadinya tahun ini..seekor ikan pelaga bewarna kuning menjadi pilihan adik berharga RM2..murah..akuarium kecil berharga RM4..ok sangatlah tu..jangan terlebih beri makan ye dik..