Wednesday, November 28, 2012

Perth part 6

Day 5
Sampailah ke hari yang ditunggu-tunggu..memang dari malaysia lagi saya dah plan nak ke tempat ini..


 
Berjumpa dengan si cutie pie ini..
Comelkan..kaler biru tua..digelar juga little blue penguins..melihat si cutie ni di laut dan dalam discovery centre..dalam centre ni, ada la show penguins feeding..lahai cutenya penguin ni menyelam kejar ikan2 yang dibaling oleh caretaker di situ..ralit dengar cerita tentang penguin2 ni..

.
Saya dan amer menaiki boat untuk ke Penguin Island
Cara satu lagi ialah dengan berjalan kaki sahaja..sebab ada beting pasir,  air pun setakat pinggang je time air pasang..so ramailah bujang2 adventurers and explorers yang memilih jalan kaki untuk ke situ. Dalam 20 minit kot..dekat je..Kami relax2 kat jetty sementara tunggu ammar dan baba..macam2 spesis burung ada kat situ, yang tengah relax mengeram pun banyak..termasuk sea lions, dolphin datang sekali sekala dan gua2 yang cantik, masya Allah
 
 
mengelilingi penguin island tengok sealions, ducks n birds
 
ada field trips budak2 sekolah aussie
 
yess..Alhamdulillah we did it!
 

 
Acara wajib, mandi manda dan main pasir..

Petang:
Ronda2 bandar Rockingham, lunch kat restoran kebab..mahal sangat 24AUD(RM75) sepinggan..kalau di Wellington St. hanya 10 AUD(rm30)..tiga pinggan wajib hehe..tapi sedap banget..Buah apricot pun mama rembat..tak kiralah berapa rm pun..yang penting its on the season, fresh and sweet.

Malam:
Ronda Harbour Town dan ke Wilson Street untuk beli souvenirs sebab esok kul 4 pagi dah kena ke airport..bubbye Perth!!


                                                             apartment we stayed in


Perth part 5

Day 4

Pagi:
Bergerak ke Fremantle sejauh 45 km dari Perth mengimbau kenangan semasa duduk di Jeddah, Arab Saudi..Fremantle adalah bandar di tepi laut yang sangat cantik, tempat kapal besar dan boat nelayan berlabuh dan ikan, ketam, sotong dan semua seafood menjadi menu utama samada di bbq, deep fried atau disteam bersama chips atau nasi..Kalau di Jeddah dulu saya sangat suka ke pasar, ikan pelbagai warna dan banyak yang besar2..subhanallah. Di Fremantle kami makan di Kailis Restoran dan memilih untuk makan Fish n Chips  dan Kupang..Ketamnya besar sangat, ketam batu!
 
 

 cicerello's antara yang famous juga



Kaili's Fish n Chips
 
 
 
 


sail and lunch
 
 
Sebelum makan dan ronda2 Fremantle, kami masuk penjara dulu!! Ini penjaranya.....
 
Macam dalam cerita omputih
 
 
 



let's break this prison!

 

 
Uncle John. 22 tahun menjadi warden penjara Fremantle


Mula2 nak ambil adventure package utk  tour penjara ni, sebab nampak menarik, boleh naik kayak tapi mereka tak izinkan sebab amer kecil, kena crawling trough tunnel!! tu la pasal tak lepas..ala-ala prison break la hehe

Petang:
 
Balik ke Wellington Street dan meronda sekitar Swan River..masya Allah cantiknya..

Ini adalah Bell Tower ala2 Big Ben di London..Berdentang denting setiap jam..Kuat sangat...

 
 
 

sunset di swan river
 
 
malam kami mencari souvenirs di area Wilson street dan ronda area striling garden
dinner malam ini makan kebab di restoran arab berdekatan stirling garden

Tuesday, November 27, 2012

perth part 4

Day 3.
Pagi:



melalui bunburry..singgah rnr beli apricot besar2 manis2..yummy!

Perjalanan sejauh 200km ke selatan Perth menuju ke Yallingup untuk explore Ngilgi Cave...WOW..MASYA ALLAH SUBHANALLAH amazingly beautiful..


The Founder of Ngilgi Cave
 
 
 
 
 

 
 Turun underground..baik2 adik..rasa takut jugak

 



 
Subhanallah...Maha besar keagongan Allah menciptakan gua yang sangat indah ini di bawah perut bumi..
 

 
 
 
 
cantik sangat stalagtite n stalagmite..ni sebahagian kecik je

adik excited..guanya pun bersih n userfriendly
 
Kemudian kami ronda di yalligup reef..subhanallah..indah dan cantik..terus saya beli fish n chips dan makan di bawah pokok atas bukit berviewkan laut...damai dan tenang..

 




Tengahari:
Lepas lunch kami pergi ke rumah api..
 
 
 
 
 
 
 
Carl dari amerika bekerja di Malaysia & Susan the light house guide

Bergerak ke Naturaliste Light House di atas bukit tepi laut...Subhanallah ini adalah antara pemandangan yang sangat indah pernah saya lihat.selain dari ini

Dan ini..

Top of switzerland 2008


Semasa di atas light house tu, seekor ikan paus berenang2 di tengah laut..dan kelihatan beberapa ekor kanggaroo berkeliaran di dalam hutan yang mengelilingi light house ini..wahh..memang over excitedlah anak2..saya rasa gayat bila di atas light house yang tinggi tu sebab angin pun kencang bertiup..rasa nak rebah..tapi si ammar dan amer elok berlari2 pusing keliling..adoii anak2ku..

 

 

 

 
 
 

Petang:


Bergerak ke Bussleton Jetty untuk ke UWO Underwater Observatory iaitu akuarium di bawah jetty 4 tingkat ke bawah laut untuk melihat keindahan coral dan ikan2 yang terdapat di dalam laut. Subhanallah..Ada train di atas jetty.1st time tengok train atas jetty. Menarik kerana jetty ni terlalu panjang, katanya terpanjang di dunia.masya allah!

pakcik driver train  UWO & hubby



 

jetty panjang ke tengah laut 2 km..ammar teruja!takutlah.. hehe..




coral dan ikan di tiang2 jetty underwater..subhanallah

Anak-anak mandi dan main pasir hingga sunset. Banyak gambar sunset tapi belum sempat nak upload. Yang maha penting ialah masa petang tu kan, penguin datang berenang ke tepi, ammar kepung tetiba dapat tangkap!! hah..seronoknya dapat rasa pegang penguin yang berwarna biru tua..cantik comel dan namanya little blue penguin atau fairy penguin. Rasa macam pegang burung merpati atau anak itik..heee besstt sesgt!!

 



 
 

Sambung lagi day 4 bila sempat ya..